16-åringen är den förste som skjutits ihjäl i svensk skola

NYHETER

Varje år döms ett 20-tal ungdomar för mord eller dråp i Sverige.

Men dödsskjutningen på skolan i går är unik.

Inget liknande fall finns rapporterat.

Våld i skolmiljö är inte ovanligt.

Sex procent av landets ungdomar i årskurs nio har utsatts för grövre våld, enligt en undersökning av Brottsförebyggande rådet, Brå. En stor del av våldet inträffar i skolan eller på skolgården.

Dödsskjutningen i går är det enda fallet då en elev mördats med skjutvapen på skolan.

- Fallet är helt unikt, säger Mikael Rying vid Stockholms universitet som har specialstuderat fall av dödligt våld i Sverige.

- Det här är första gången i modern tid som en elev har blivit mördad i skolan, under lektionstid.

Ovanligt med skjutvapen

Aftonbladet har pratat med poliser på flera platser i Sverige. Vid Stockholmspolisens ungdomsgrupp i City säger man att ungdomar som är beväpnade med skjutvapen är ovanliga.

- Vi träffar nästan aldrig på unga med skjutvapen. Jag hoppas verkligen att dödsskjutningen är en engångshändelse och inte en trend, säger Nils Jönsson, chef för ungdomsgruppen i City.

- Det är väldigt allvarligt om vi får ett samhälle där ungdomar börjar skjuta på varandra

Vid polisens ungdomsgrupp i Västerort i Stockholm, där gårdagens dödsskjutning inträffade, ser man en annan utveckling:

18-åring sköts i benet

- Utan att ha statistiskt underlag är min känsla att skjutvapen ökar mycket bland ungdomar här. Det har förekommit beskjutningar, men det är ovanligt, säger Anna-Karin Hasselroth, inspektör vid ungdomsgruppen.

Hon erinrar sig ett fall i oktober förra året då ett bråk mellan ungdomar på torget i Stockholmsförorten Kista urartade i skottlossning. En 18-åring sköt en jämnårig i benet med en pennpistol. Domen blev ett års fängelse för grov misshandel.

Knivar vanligast

Vid Göteborgspolisen upplever man också att skjutvapen ökar bland unga.

- Skjutvapen ökar generellt. Vi vet att skjutvapen finns bland ungdomar men att det är ganska ovanligt. Men jag upplever att det ökar, säger Erik Lemchen, kriminalkommissarie vid polisen i Västra Götaland.

I Malmö har man en liknande uppfattning:

- Det förekommer skjutvapen bland unga och det ökar absolut. Men knivar är fortfarande vanligast, säger kommissarie Lars-Göran Karlströmer.

Ungdomar i tonåren beväpnar sig oftare med kniv än skjutvapen, enligt Brå:s undersökning. 15 procent av niondeklassarna säger sig någon gång ha varit beväpnade med kniv när det gått ut.

"Våldet blir allt råare"

- Det är en liten andel ungdomar som tillgriper det fysiska våldet, men tendensen är väldigt tydlig - det blir råare och råare, säger Hans Persson, ordförande för Skolledarna, rektorernas fackförbund.

- Från "gamla hederliga" uppgörelser med knytnävarna har det gått via knivar, basebollträn, kättingar till skjutvapen, vilket är fullständigt främmande för oss, jämfört med USA. Vi har ju ingen beredskap för sånt här i skolan, lika lite som någon annanstans.

Andreas Harne, Kerstin Nilsson, Zendry Svärdkrona, Maria Trägårdh