Partistadgar kräver extra stämma

Flera kandidater till ledarposten

NYHETER

Centerpartiets stadgar kräver nu en extra partistämma för att välja en ny ordförande efter Lennart Daléus. Det går inte att vänta till den ordinarie stämman i juni. Beslut om extra stämma väntas under fredagen.

Aftonbladet talade i idag med flera tunga centerpolitiker. Deras uppfattning om vem som kommer att efterträda Lennart Daléus är samstämmig.

Måste sitta i riksdagsgruppen

Det bör vara en person som sitter i riksdagsgruppen. Då finns det 18 kandidater att välja mellan.

– Det är egentligen en för liten grupp att välja mellan, säger en källa.

– Men när Maria Leissner valdes till ordförande för folkpartiet satt hon inte i riksdagen, och det anses ha legat henne i fatet.

Det finns därför två riktigt starka kandidater och två ”outsiders”.

Andreas Carlgren, 42. I mars 1995 avslöjade Andreas Carlgren i en tv-intervju att han är homosexuell. Han var då partiets andre vice ordförande och var en av de första toppolitikerna i Sverige som vågade stå för sin homosexualitet.

Senare valdes Andreas Carlgren till partiets förste vice ordförande, men åkte ut ur riksdagen i valet 1998, det sämsta någonsin för centerpartiet. Nu är Carlgren generaldirektör för Integrationsverket i Norrköping.

I dag är Andreas Carlgren ersättare till Lennart Daléus. Om Daléus lämnar riksdagen får automatiskt Andreas Carlgren tillbaka sin riksdagsplats.

Sedan september förra året lever han i ett registrerat partnerskap med sin man.

Lena Ek, 43. Lena Ek är ordförande för centerkvinnorna sedan 1998. Hon är riksdagsledamot och centerns ledamot i finansutskottet. Tidigare var hon kommunalråd i Valdemarsvik. Lena Ek är utbildad jurist och har arbetat i Lund med internationell rätt.

Nu bor hon i Gryt med man och fyra barn.

Lena Ek anses vara mycket karismatisk.

– Hon är en stark och mycket varm människa. Hon är den profil som vi saknar, säger en centerkälla.

Maud Olofsson, 45 år. Maud Olofsson från Högfors i Västerbotten har redan utsetts till tillförordnad partiordförande till dess att efterträdaren har utsetts av partistämman. Hon var tidigare centerns vice ordförande innan partiet bytte organisation. Hon sitter i dag i centerns verkställande utskott.

Maud Olofsson anses vara en mycket stark norrländsk kandidat. På minuskontot står att hon inte sitter i riksdagen.

Bo Dockered, 59 år. Bo Dockered var ordförande för lantbruksorganisationen LRF mellan 1986-1995. Han är en av centerns största profiler, men han sitter inte i riksdagen och tillhör inte den nya generationen centerpartister.

Tidigare partiledare

Magnus Ringman

ARTIKELN HANDLAR OM