Lennart Daléus lämnar partiledarposten

Känner sig otillräcklig som partiledare

NYHETER

Lennart Daleus avgår i dag.

Han förklarade vid en presskonferens att han känner sig otillräcklig som partiledare och fått kritik från olika håll som påverkat honom.

– Jag har känt trycket att opinionssiffror och valresultat måste upp och så har det inte riktigt blivit, det är det avgörande skälet till att jag avgår sa Lennart Daleus.

Foto: TOMMY MARDELL
Lennart Daléus tillkännagav sin avgång vid en presskonferens strax före lunch i dag.

Lennart Daleus kom till presskonferensen klockan 11.44 klädd i en mörkblå kostym och blå skjorta. Nästan genast tog han till orda:

– Jag slutar i dag som ordförande för centerpartiet. Jag tror inte att jag har förutsättningar att föra partiet till de stora framgångar som pertiet förtjänar inför valet 2002.

Så sent som i förra veckan förklarade han sig inte vilja avgå.Sedan dess har han funderat:

– Jag har fattat det här beslutet. Det är inte ett uppbrott i vredesmod utan en kärleksfull förändring, sa han efter presskonferensen.

Han talade om den press han känt:

– Jag har känt trycket att opinionssiffror och valresultatet måste upp och så har det inte riktigt blivit. Både valresultatet och opinionssiffror var dåliga, det var ett avgörande skäl.

Självkritiken fanns där:

– Kanske har jag haft det lite svårt att fokusera på en fråga och köra den i botten, sa han till Aftonbladets nätupplaga.

Har kritiserats

Beslutet att avgå kom helt oväntat även om det länge spekulerats om det.

Daleus har under den senaste tiden kritiserats för samarbetsproblem och för att ha åkt mycket taxi på riksdagens bekostnad. Också det tog han upp som en bidragande orsak till sin avgång:

– Både jag och ni vet vilken kraft det finns bakom en löpsedel eller förstasida. Det är så det fungerar, sa han lite bittert.

Han har tagit mycket illa åt sig över mediedebatten:

– Jag har anklagats för att vara lat, dåligt påläst, att inte lyssna på folk, till coh med att höra dåligt, då går det för långt, säger han i dag.

Partistyrelsen informerades om hans avgång på VU-mötet i går. Han berättade också om sitt beslut vid en ombudsmannakonferens på partiets riksdagskansli.

Klockan 11.15 informerades riksdagsledamöterna om beslutet på en telefonkonferens.

Blev inget lyft

Lennart Daléus, 54, blev snabbt huvudkandidat till partiledarposten då Olof Johansson för snart tre år sedan kallade till presskonferens och meddelade att han skulle avgå vid den kommande partistämman.

Under flera år hade det då förekommit spekulationer om att Johansson skulle avgå. Som han själv sade ville han dock "kratta i manegen" och avsluta samarbetet med s-regeringen om saneringen av landets ekonomi.

Andreas Carlgren meddelade genast att han inte ville efterträda och då var Daléus den mest naturliga efterträdaren.

Han utsågs alltså sommaren 1998, bara tre månader före valet.

Trots att han länge varit med i politiken, främst som miljöförespråkare, lyckades han inte på den korta tiden vända partiets nedgång. Riksdagsvalet resulterade i 5,1 procent för centern, den lägsta siffra som partiet noterat under efterkrigstiden.

Trots idogt arbete och försök att satsa även på nya frågor som bredbandsutbyggnad i hela landet har något lyft inte skett. I opinionsundersökningar har partiet ibland legat över, ibland

under fyraprocentspärren till riksdagen.

Lennart Daléus är 54 år, bosatt utanför Stockholm och har suttit i centerns partistyrelse sedan 1986.

Vill skapa utrymme för efterträdare

Lennart Daléus sade vidare att han vill skapa utrymme för efterträdaren i god tid före nästa riksdagsval. Det kan bli en extrastämma, alltså före den ordinarie stämman i sommar, men detta är inte bestämt.

Han ansåg det viktigt att han hade drivit regeringsfrågan så att inställningen till regimskiften och deltagande i en ny borgerlig regering ''fått ett fäste i partiet''.

Ola Alterå, 36 år och före detta partisekreterare i Centern avgick efter en schism med Lennart Daléus för några veckor sedan. Han tycker att beslutet att avgå var klokt:

– Om det är så att han själv gör den bedömningen att han inte ser förutsättningar att leda i partiet längre så gör han ett klokt val. Det innebär att den som kommer som ny ledare får möjlighet att bli det fullt i juni vid centerstämman, säger Ola Alterå.

Ser ljust på partiet framtid

Schismen mellan honom och Alterå tror han inte är avgörande för avgången:

– Det kan jag inte säga. Däremot satte det fokus på ledarskapet i centerpartiet, säger han.

Han tycker att framtiden för centerpartiet ser ljus ut:

– Det finns goda förutsättningar att nå framgångar i nästa val. Det blir en svår tid men vi måste vända kraften utåt, säger han.

Lennart Daleus ser framtiden an med tillförsikt. Han sitter kvar som ordförande i riksdagens jordbruksutskott. Han kommer att koncentrera sig främst på Stockholmsfrågor, it och genteknik, frågor som intresserar honom förklarar han idag.

Men efter det ligger världen öppen:

– Den dag jag lämnar riksdagen skickar jag efter prospekt på lavendelfarmer i Provence, säger han.

Annika Sohlander, Claes Salomonsson, TT ( )