Clinton: Jag ljög om sex-affären

Slipper åtal när han lämnar presidentposten

NYHETER

NEW YORK

Den avgående presidenten Bill Clinton slipper åtal för att ha begått mened i skandalen kring Monica Lewinsky. I gengäld erkänner Clinton att han ljugit under ed.

Uppgörelsen gjordes enligt välinformerade källor mellan Clintons advokater och den oberoende åklagaren Bill Ray under Clintons sista timmar som president.

USA:s president har rätt att ge amnesti till dömda eller åtalade personer, och det är vanligt att en president utnyttjar sin sista dag i ämbetet till denna typ av förlåtelse. Men få hade väntat sig att Clinton när han lämnade presidentposten skulle lyckas se till att han själv slapp ett personligt brottsåtal.

Uppgörelsen med den oberoende åklagaren betraktades från båda sidor som en ''kompromiss''. Den innebär att Clinton tillfälligt ger upp försöken att återfå sin licens att verka som jurist i delstaten Arkansas. Clinton fråntogs licensen av en juristpanel i delstaten på grund av misstankarna om mened.

Får vänta i fem år

Enligt uppgörelsen, som den redovisades av flera nyhetsmedier i USA, måste Clinton vänta fem år på att åter verka som jurist. Han skulle också erkänna att han ''medvetet misslett'' människor när han vittnade. I gengäld lovade åklagare Ray att alla försök att åtala Bill Clinton skulle avslutas.

Under sju år har de oberoende åklagarna, först Kenneth Starr och sedermera Bill Ray, undersökt anklagelser om Bill och Hillary Clintons medverkan i skumma markaffärer i Whitewater i Arkansas, när Clinton var guvernör i delstaten.

Men utredningen fick explosiv kraft när åklagarna började misstänka att Clinton begått mened och att han försökte förmå andra att ljuga i domstol om sin sexuella relation till den förra Vita huset-praktikanten Monica Lewinsky.

Tung börda föll

Affären uppstod när Clinton vittnade om anklagelserna att han förgripit sig sexuellt på Paula Jones, när han var guvernör i delstaten Arkansas.

Clinton ställdes inför riksrätt för att ha begått mened men friades av senaten i USA och undvek med knapp nöd att bli avsatt.

Den oberoende åklagaren hävdade dock att Clinton kunde ställas inför domstol när han väl lämnat posten som president.

Fredagens uppgörelse innebär att ett tungt ok inför framtiden faller från den 54-årige Clintons axlar. Enligt källor i Vita huset skulle Clinton och hans juridiska rådgivare bekräfta uppgörelsen genom en kommuniké senare på fredagen.

Grim Berglund/TT ( )

ARTIKELN HANDLAR OM