Nätläsare vill se Andreas Carlgren som centerledare

NYHETER

Aftonbladets nätläsare vill se Andreas Carlgren leda centerpartiet.

Nära hälften av de som svarat på vem de tycker ska efterträda avgående partiledaren Lennart Daléus tycker att den nuvarande generaldirektören för integrationsverket är rätt man för jobbet.

– Han är en utmärkt politiker, en fantastisk begåvning. Det är så himla synd att han inte finns i politiken längre, säger Maud Olofsson, tillförordnad partiordförande, till Aftonbladets nätupplaga.

Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Drygt 44 procent av Aftonbladets internetläsare tycker att den förre toppolitikern Anderas Carlgren ska bli ny partiledare.

Drygt 44 procent av Aftonbladets internetläsare tycker att den förre toppolitikern Anderas Carlgren ska bli ny partiledare. Näst populärast är Lena Ek, riksdagsledamot i centerpartiet och ordförande för centerkvinnorna. Lena Ek är jurist och bor i Gryt med man och fyra barn. Hon beskrivs som karismatisk.

Själv vill hon inte uttala sig om hon är villig att axla ledarskapet:

– Nej, det är för tidigt. Jag vill ge valberedningen en ordentlig chans att komma med förslag på namn, säger hon.

Krävande jobb

Hon framhåller att jobbet som partiledare är krävande och därför behöver hon tänka över hur hon ställer sig till detta.

Aftonbladet nätupplaga har inte kunnat nå Andreas Carlgren för en kommentar. Hans partikamrater har dock bara positiva omdömen om hans politiska förmåga.

– Han är jätteduktig, säger Lena Ek.

Andreas Carlgren var centerpartiets andre vice ordförande 1995 då han i en tv-intervju berättade att han är homosexuell.

Han var en av de första toppolitikerna i Sverige som vågade stå för sin homosexualitet. Något han vunnit stor respekt för i partiet.

– Andreas har lärt oss i partiet att det inte är något märkvärdigt med det. För oss är han Andreas Carlgren, punkt, säger Maud Olofsson.

Maud Olofsson, 45, är tillförordnad partiordförande och sitter i centerns verkställande utskott. Hon hamnar på tredje plats när Aftonbladet läsare under fredagskvällen röstade på en efterträdare till Daléus.

Håller på Carlgren

Hon vill inte heller svara på om hon kan tänka sig att bli ny partiordförande. Däremot vet hon vad hon tillför centerpartiet i dag:

– Jag tycker att jag tillför ett engagemang i en av centerpartiets viktigaste frågor: livskraft i hela landet. Där har jag både engagemang och erfarenheter. Jag tycker det är roligt att jobba med politiskt förändringsarbete och har en förmåga att förklara saker på ett enkelt sätt, säger Maud Olofsson.

Hon skulle väldigt gärna se Andreas Carlgren som ny partiordförande.

Är centerpartiets valberedning modigt nog att utse en homosexuell partiledare?

– Ja. Vi hade ingen kvinnlig partiledare när Karin Söder blev partiledare, det betraktades som jättekonstigt i början. Samhället förändras och vi måste lära oss att se människan bakom ett handikapp eller en läggning. Jag vill själv inte bli bedömd för att jag är 1,60 lång och bor i glesbygd. Jag vill bli uppskattad för att jag är jag, säger Maud Olofsson.

Annika Sohlander