Fritagen fånge greps i natt

NYHETER

Jonas Oredsson, 28, som fritogs vid en kortvarig permission med hjälp av k-pistbeväpnade kumpaner för en tid sedan, omhändertogs av polis på fredagkvällen.

- Det skedde helt odramatiskt i en lägenhet i Göteborg vid 22-tiden, säger kriminalkommissarie Lemchen till Aftonbladets nätupplaga.

Jonas Oredsson är dömd för flera grova bankrån och är betraktad som en av Sveriges farligaste fångar. Den 8 januari var han ute på en bevakad permission från anstalten Hall i Södertälje. Det var den första sedan han började avtjäna sitt tolvåriga straff 1995.

Anstaltspersonal och poliseskort var med och bevakade honom under permissionen som var tänkt att vara bara fyra timmar.

När bankrånaren och hans vårdare kom ut från en butik som de besökt utanför Nyköping kom plötsligt en Saab 9000 och körde upp framför dem.

Föraren pressade bort vårdarna och sedan försvann männen och tog med sig den intagne. Det avlossades inga skott vid fritagningen och ingen kom heller till skada.

Eftersom Jonas Oredsson vid två tillfällen tidigare blivit fritagen, skedde denna permission med mycket kort varsel. Ändå måste kumpanerna ha vetat om var Oredsson fanns.

Vid Göteborgspolisen är man på fredagskvällen mycket förtegen om omhändertagandet av Jonas Oredsson.

- Jag kan bekräfta att vi har honom, eller att han är på väg in. Det är allt jag kan säga just nu, säger kriminalkommissarie Lemchen.

2000-01-08

Cecilie Frödén