Nya nät ska ge billigare mobilsamtal

NYHETER

Det är för dyrt att ringa med mobiltelefon, tycker Post- och telestyrelsen.

Därför ska två bolag få bygga nya GSM-nät.

Foto: ULF HÖJER
Post- och telestyrelsen tycker att mobilsamtalen är för dyra. Telias Marianne Nivert kommer att få konkurrens när två nya bolag ska få GSM-nät.

För en månad sedan bestämde Post- och telestyrelsen, PTS, vilka fyra bolag som får bygga framtidens mobiltelefonnät, 3G. Fortfarande pågår bråket och diskussionerna - bland andra Telia har överklagat beslutet och flera av bolagen vill samarbeta.

Nu är det upplagt för mer bråk. PTS ska dela ut tillstånd för två nya GSM-nät, den "gamla" typen av mobiltelefoni som över 5 miljoner svenskar använder i dag.

- Ett antal år framåt är det ändå GSM som kommer att stå för den största delen av teletrafiken, säger Hans Brändström på PTS.

För dålig konkurrens

Han tycker att konkurrensen är för dålig mellan de tre nät som finns: Telia, Tele2/Comviq och Europolitan. Två nya bolag skulle kunna pressa priserna. Men finns det någon som vill satsa miljarder på ett nytt GSM-nät?

- Fyra av de bolag som sökte 3G-licenser ville bygga GSM-nät också, men tyvärr ingen av vinnarna, säger Hans Brändström.

Tele2 har redan sagt att man vill ha ett av de två nya tillstånden. Inte för att öka konkurrensen, utan för att ge plats till fler kunder hos Tele2 och Comviq.

Det senaste året har det dykt upp fyra nya mobiltelefonbolag som inte har egna nät: Sense, Tele1 Europe, Dial-n-smile och Bocom.

I stället hyr de kapacitet av Telia, Tele2 och Europolitan.

I höst blir det möjligt att byta mobilbolag och behålla sitt gamla telefonnummer.

Erland Huledal