Skjutvapen i 6 skolor av 14

Var fjärde elev i Aftonbladets enkät uppger att det finns vapen i skolan

1 av 6 | Foto: KAI REHN
Det är otäckt att våldet har ökat i skolan - men det är nog värst i Stockholm, tror Marie Sohlberg, 16, Johannes Frinndal,18, Katharina Sandström, 16, och Andreas Johnsson, 16, som går på Erik Dahlbergsgymnasiet i Jönköping.
NYHETER

Var fjärde gymnasieelev uppger att det finns vapen i deras skola.

Vanligast är kniv, men även skjutvapen förekommer.

Det visar en undersökning som Aftonbladet gjorde i går bland nästan tusen gymnasieelever runt om i Sverige.

Aftonbladet gick i går - dagen efter dödsskjutningen i Bromma gymnasium - ut i 14 gymnasieskolor runtom i Sverige med en enkätundersökning om våld och vapen i skolan.

Vi fick in 986 svar. Vår undersökning avslöjar en alarmerande situation:

Två av tio gymnasieelever har själva sett vapen i skolan.

Var femte elev säger att det förekommer knivar på skolan.

På minst sex av de 14 gymnasieskolor som har deltagit i undersökningen uppger eleverna att det även förekommer skjutvapen.

"Oerhört oroande"

- Vi har under lång tid trott oss om att ha en bättre situation i svenska skolor, men detta visar att problemet med vapen finns även här. Det är oerhört oroande uppgifter och det är viktigt att vi inte underskattar de här signalerna, utan tar dem på allvar - på alla nivåer, både i skolan och i riksdag och regering, säger Jan Björkman (s), ordförande i riksdagens utbildningsutskott.

Förekomsten av vapen varierar mellan skolorna i undersökningen - minst förekommande är vapen på en friskola i en välbärgad Stockholmsförort.

Där uppger bara fyra av 111 elever att det förekommer vapen på skolan - och några skjutvapen har inte förekommit alls enligt eleverna. Bara tre elever har sett vapen i skolan.

Många rån i skolorna

De mest skrämmande siffrorna i Aftonbladet undersökning kommer från en yrkesinriktad gymnasie-skola i Malmö - där uppger hälften av eleverna att det förekommer vapen.

Främst knivar, men elva av 104 elever, en av tio, uppger att det även förekommer skjutvapen.

Fyra elever av tio har själva sett vapen på skolan.

- Man blir rädd, säger Sune Norén, tillförordnad kriminalkommissarie, på närpolisen i centrala Malmö.

- Speciellt över det här med skjutvapen. Vi har inte märkt detta. Visst har det hänt att vi har beslagit knivar i skolan. Vi har många rån i skolorna, där ungdomar rånar ungdomar. Vi har 35-40 sådana rån i månaden och i 90-95 procent av fallen är det en kniv uppe - men att det skulle vara så här har vi inte fått några signaler om. Det är ju fruktansvärt höga siffror.

Få har själva drabbats av våld

Trots den stora förekomsten av vapen är det förvånansvärt få av eleverna i Aftonbladets undersökning som själva har varit utsatta för våld.

Bara tre procent av samtliga elever, 31 av 986, uppger att de själva har drabbats.

Men var tionde elev i undersökningen anser att våldet har ökat i deras skola.

- Det är precis vad lärarna säger, säger Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas Riksförbund.

- Jag är bestört och bekymrad - men inte förvånad. Tyvärr. Som lärare och förälder har jag fått samma signaler. Jag har tre söner själv och den äldste är 27 - och första gången jag hörde talas om skjutvapen i skolan var redan när han gick på gymnasiet.

Skolminister Ingegerd Wärnersson sa sig i går inte ha tid att ta del av Aftonbladets undersökning, men både förra och förrförra skolministern uttrycker sin oro över resultatet.

"Skolan en del av verkligheten"

- Det är väldigt, väldigt höga siffror, säger Beatrice Ask (m), skolminister 1992-94.

- Jag är ärligt talat bekymrad. Jag har själv en gymnasieelev hemma - vad är det vi skickar våra barn till? Det är dags att vi samlar ihop oss och tar itu med detta.

Ylva Johansson, socialdemokraternas förra skolminister:

- Det här är ett tecken på att allt fler ungdomar lever mycket närmare våld och skolan är en del av den verkligheten. Det går inte att separera.

Kerstin Nilsson