Två begärdes häktade för skolmordet

Skärpta misstankar mot 17-åringen

NYHETER

På lördagen begärdes de båda unga män som misstänks för mordet på Bromma gymnasium häktade.

17-åringen anger 19-åringen som skyldig till mordet men 19-åringen nekar - och polisen fruktar att han i sin tur ska skylla på sin kamrat.

I värsta fall går det inte att binda någon av dem till mordet.

Tidigare var 17-åringen anhållen för mord, men bara som "skäligen misstänkt".

I förhör i går pekade han ut den 19-årige huvudmisstänkte som den som sköt ihjäl gymnasieeleven. 17-åringen hävdar att han och hans kompis åkte till skolan i torsdags för att tala med 16-åringens bror.

Flera vittnen har berättat för polisen att diskussionen övergick i ett gräl där glåpord kastades fram och tillbaka i en halvtimme.

Båda begärs häktade

I dag beslutade dock kammaråklagare Birgitta Lindgren att begära de båda häktade på sannolika skäl misstänkta för mord alternativt dråp.

Häktningsframställan innebär att misstanken mot den yngre av de två har stärkts eftersom han på fredagen bara var skäligen misstänkt.

Bråk om pengar

Skottlossningen på Bromma gymnasium började som ett tämligen banalt bråk som slutade i en tragedi då 16-åringen slets in på en toalett och sköts ihjäl.

Polisen tror att det handlar om en uppgörelse om pengar.

- Det som förbryllar oss är att det var den yngre brodern som blev skjuten. Det var ju den äldre de bråkade med, säger en polis.

Utredningen befinner sig nu i ett mycket känsligt läge.

Mardrömmen är att 19-åringen - som nekar till anklagelserna om mord - ska börja skylla på 17-åringen.

Då kan kammaråklagare Birgitta Lindgren få stora problem med att över huvud taget få någon av dem dömd för dödsskjutningen.

Det var lördagen inte klarlagt hur 16-åringen mördades. Enligt polisen kan han ha blivit både knivskuren och skjuten vid samma tillfälle. Obduktionen blir inte klar förrän tidigast under helgen eller i början av nästa vecka.

Mordvapnet hade på lördagen ännu inte hittats, enligt polisens presstalesman Mats Nylén

-Vi efterlyser fortfarande vittnen som kan ha sett flykten från skolan till Stora Mossen, sade han.

Bromma gymnasium är öppet hela helgen liksom fritidsgårdar och kyrkor i området. Där kommer stödpersonal att finnas för att prata med för dem som behöver.

-Många ungdomar är förfärligt chockade och även skolledningen behöver stöd och hjälp, sade Anita Ferm, förvaltningsdirektör på Stockholm kommuns utbildningsförvaltning.

Häktningsförhandlingen hålls i jourdomstolen i Stockholm på söndagen.

Oisin Cantwell, Annika Sohlander, TT ( )