Estrada tvingades bort från makten

Folkliga protester fällde Filippinernas president

NYHETER

Efter bara två och ett halvt år vid makten får Joseph Estrada, 64, se sig besegrad.

Filippinernas nya president Gloria Arroyo svor presidenteden på lördagen.

Estrada lät hälsa att han slutligen accepterade att avgå.

Foto: AP
Joseph Estrada i ett tv-sänt tal till nationen i fredags. På lördagen avgick han som president, efter massiva folkliga protester.

Ännu en gång segrade folkets vilja på Filippinerna.

Miljontals demonstranter störtade den 25 februari 1986 diktatorn Ferdinand Marcos. Nu har även Joseph Estrada, som anklagats för mutor och korruption fått lämna makten.

Estrada, som föraktas av det filippinska folket, hade redan övergetts av militär och polis och ett beslut i Högsta domstolen hade formellt avsatt honom.

Trots det vägrade han först att lämna sitt ämbete.

Han fick en tidsfrist av domstolen som gick ut klockan 12 på lördagen lokal tid. Om han inte avgått då skulle oppositionsledaren och dåvarande vicepresidenten Gloria Arroyo uppmana de tiotusentals demonstranterna som krävde hans avgång att bege sig till presidentpalatset.

Estrada hade inte några planer på att avgå. Och när tidsfristen gick ut hade han inte lämnat något besked alls. Han rapporterades äta frukost med familjen.

Marsch mot palatset

När ingenting hördes från Estrada startade tiotusentals människor marschen mot presidentpalatset.

Estradas vaktchef varnade för blodsutgjutelse om folket försökte ta sig in i palatset.

- När de når grindarna blir det blodsutgjutelse och det blir på mitt kommando, sade major Lito Tabangcura, chef för presidentens vaktstyrkor.

Polisen eskorterade marschen mot palatset. Polis och militär hade slutit upp på oppositionens sida.

Gloria Arroyo meddelade att hon ämnade svära presidenteden oavsett om Estrada begärt sitt avsked. Men strax därpå ändrade hon sig.

För att undvika de konstitutionella problem som uppstår om landet plötsligt har två presidenter hade politiker och höga ämbetsmän kring Arroyo valt att avvakta Estradas väntade avgång.

Själv sade Arroyo i en radiosändning att hon inte vill framstå som alltför ivrig att gripa makten.

Någon timme senare lät Estrada meddela att han ämnade avgå, eftersom han inte längre hade militärens stöd. Men han ville ha en övergångsperiod på åtminstone fem dagar.

När Högsta domstolens beslut kom svarade oppositionen att det inte längre var tal om någon övergång. Filippinerna hade en ny president. Men Joseph Estrada fick löfte om att behålla palatset i ytterligare fem dagar ändå.

Annika Sohlander, TT ( )