Nätläsarna skeptiska till nye presidenten

NYHETER

Aftonbladets läsare röstar ner George W Bush.

Fyra av fem nätläsare tror inte att den president som svärs in i dag kommer att göra ett bra jobb.

– Det resultatet är i takt med min idé om uppfattningen bland skandinaver rent generellt, säger Frank Aarebrott, andre amanuens Vid Bergens universitet som undervisar i jämförande politik, till Aftonbladets nätupplaga.

I dag installeras George W Bush och axlar därmed ledarskapet för en väldig nation.

George Walker Bush är USA:s 43:e president och är son till tidigare presidenten George Sr Bush.

George W Bush blev president i konkurrens med Al Gore efter ett ovanligt segdraget val och med en mycket knapp övervikt av röster.

Aftonbladets läsare är i dag skeptiska till den blivande presidentens kapacitet. På frågan om de tror att han kommer att bli en bra president svarade 79 procent, av de 11 205 läsare som hade röstat vid åttatiden på kvällen, nej.

–  Hade jag fått den frågan hade jag svarat likadant. Siffrorna stämmer bra med den statistik och den uppfattning som råder bland skandinaver rent generellt, säger Frank Aarebrott.

Enligt honom är det George W Bush:s bristfälliga politiska erfarenhet som gör att läsarna dömer ut honom.

– Han har bara haft ett ämbete i sitt liv, som guvernör i Texas och det är ett av de lättaste ämbetena i USA. Betydelsen av erfarenhet, ordning och reda och politisk sakkunskap är viktigt för oss skandinaver, säger han.

Frank Aarebrott tror att George W Bush kommer att klara sig relativt bra med hjälp av duktiga och kunniga medhjälpare. Bland annat presidenter som Ronald Reagan och Bill Clinton har klarat sig bra med den ledarstilen, förklarar han.

Vilken typ av president George W Bush blir är svårt att sia om:

– Det program som en president lägger fram kan man lika gärna använda som toalettpapper. Den fråga som Bill Clinton drev i början av sin ämbetstid var en total omorganisering av den amerikanska hälsovården men det fick han bara glömma senare, säger Frank Aarebrott.

Han fortsätter:

– Det som verkligen betyder något är kandidatens personlighet och tolkning av hur han uppfattar väljarnas förtroende och vad de vill ha. Är Bush till exempel övertygad om att hans tal om skattelättnader var det som gjorde att han röstades fram så kommer han att driva den frågan.

Vilken betydelse har det att han beskrivs som positiv till dödsstraff?

– Det är klart att det har en betydelse men det gjorde ju Clinton också. Ingen president under de senaste 20 åren har gått emot dödsstraffet. Det som betyder mer är nog det höga antalet exekutioner som verkställdes under hans tid som guvernör i Texas, säger han.

Annika Sohlander

ARTIKELN HANDLAR OM