Bush installerad som USA:s president

NYHETER

Nu är George W Bush formellt Förenta staternas statsöverhuvud.

I eftermiddag svors han in vid den traditionella installationen.

Den nye presidenten kommer ofrånkomligt att jämföras med sin far George Sr:

– Jag finns här om han behöver mig men framförallt är jag en stolt far i dag, sa han till CNN.

Foto: AP
George W Bush svor eden som USA:s 43:e president strax efter klockan 12 lokal tid.

Innan ceremonin fylldes området runt Capitolium i Washington upp av tusentals åskådare. Trots ett idogt småregnande kunde programmet i sin helhet genomföras utomhus.

På plats på podiet fanns bland annat kongressen, Högsta domstolen och tidigare presidenter, däribland George Bush Sr, Bill Clinton och Jimmy Carter.

Alla hade de kommit för att bevittna installationen av USA.s 43:e president.

George W Bush såg samlad ut inför det högtidliga ögonblicket klädd i en mörk överrock, mörk kostym, bländande vit skjorta och en blårandig slips.

Rigorös säkerhet

Ingen tidigare president har installerats under ett så stort säkerhetspådrag. De privatpersoner som ville se installationen fick först gå igenom 16 olika säkerhetskontroller.Stora delar av Washington stängdes av eftersom polisen fruktade att tusentals demonstranter annars skulle störa ordningen.

– Jag såg en hel del säkerhetsvakter på podiet, säger Aftonbladets Wolfgang Hansson.

Många har svårt att acceptera George Bush som president därför att han vann utan att alla röster var färdigräknade. Men demonstranterna blev färre än väntat. Ett 100-tal högljudda ilskna protestanter bar plakat och skanderade:"Var hälsad tjuv" och "utvald inte vald" men i behörigt avstånd från Capitolium.

President för andra gången

George W Bush utropades först till vinnare efter valet i slutet av november. Sedan följde en månad av omräkningar och juridiska processer innan han slutgiltigt kunde utses till Förenta staternas president.

Under lördagens installation var Dick Cheney först ut med att svära eden som vicepresident.

Några minuter senare var det Bushs tur att lova att tjäna sitt land. Vid hans sida fanns hustrun Laura och de två döttrarna. Publiken jublade och fyrverkerierna lyste upp den regntunga himlen med hjälp av tusentals blixtrande kameror. Kanonerna avfyrade 21 skotts salut, uppger AP.

Vid sitt segertal i slutet av december talade Bush mycket om att gräva ner stridsyxan partierna emellan och denna dag sattes det på prov.

Såväl den avgående presidenten Bill Clinton som Demokraten och främste konkurrenten i valet, Al Gore, skakade hand och önskade Bush lycka till i uppgiften som president.

Ovanligt installationstal

Därefter höll Bush det traditionella installationstalet:

– Han talade förvånansvärt mycket om fattigdom och att värna de svaga i samhället för att vara en högerman. Det tal han höll skulle lika gärna kunna ha hållits av en demokratisk president, säger Wolfgang Hansson, Aftonbladets korrespondent på plats i Washington.

Ceremonin avslutades med nationalsången innan George Och Laura Bush jämsides med Bill och Hillary Clinton vandrade nerför trapporna till Capitol Hill för att äta lunch innan den obigatoriska paraden från Capitolium till Vita huset.

Bush har ett tufft jobb framför sig. Han har förlorat en dryg månad av förberedelsetid. Frågan är om han kommer att ha en fullt fungerande administration när han tillträder formellt i dag.

En sak är i alla fall säker.

Han kommer ofrånkomligt att jämföras med sin pappa, George Bush.

Annika Sohlander, TT ( )