”Puss mamma, nu tar jag över”

Tårarna var nära när George W Bush blev USA:s 43:e president

1 av 2 | Foto: PETER MORGAN/REUTERS
KÄNSLOLADDAT ÖGONBLICK Stoltast denna dag var nog den nyinstallerade presidentens båda föräldrar, George och Barbara Bush. Inför över hundra tusen jublande amerikaner omfamnade Bush sin pappa och gav sin mamma en öm puss. För George Bush den äldre är det känsloladdat att se sin son ta över det ämbete han själv en gång hade.
NYHETER

WASHINGTON

George W Bush är en man som bär sina känslor utanpå kroppen.

Tårarna är inte långt borta när några hundra tusen amerikaner jublar sedan han svurit presidenteden.

Han går några steg och lägger armen om en f d president, sin egen pappa. Mamma ler stolt.

Bush vill bli mannen som enar USA men demonstrationerna mot honom i går visar att han har långt kvar till det målet.

George W Bushs fyra år som president kunde ha börjat behagligare. Regnet piskar honom i ansiktet när han läser sitt jungfrutal.

Vi som lyssnar travar över gräsmattor förvandlade till lervälling för att hitta våra platser framför den pampiga kongressbyggnaden. Innan vi kom så långt har vi trotsat kaos i tunnelbanan och långsamma köer för att passera en metalldetektor.

Gore önskar honom lycka till

Prickskyttarna på Capitoliums balkonger spejar med kikare över de enorma folkmassor som trotsat ovädret.

Alla som är något befinner sig på altanen där Bush svärs in. Den besegrade Al Gore kliver fram och önskar Bush lycka till. Bill Clinton gör det också.

Lite längre bort sitter en annan före detta president, George Bush. För honom är det en starkt känslomässig upplevelse att få se sonen ta över ämbetet som han själv en gång innehade.

Mest rörd är George W själv. Han biter sig i underläppen för att hålla tårarna på avstånd.

Svär eden inför chefsdomaren

Iförd en mörk rock, mörk kostym och blårandig slips svär Bush eden inför Högsta domstolens chefsdomare William Rehnquist. Domaren var en av dem som gav Bush presidentposten genom att avvisa omräkningar i Florida.

Bush lyfter blixtsnabbt sin högra hand och stakar sig inte en enda gång när han svär den korta eden. Klockan är 12.02

Bushs tal, bakom en barriär av skottsäkert glas där bara hans huvud sticker upp, är kryddat med bibliska liknelser. Tonen är försonlig. Hans centrala tema är löftet att överbrygga klyftan mellan det etablerade samhället och dem som känner sig utanför. Mellan rika och fattiga.

Bush låter plötsligt som den sociale revolutionär han definitivt inte är. Men de storvulna orden tillhör den retorik som förväntas av en president som just tillträtt.

- Jag kommer att vägledas av fyra principer, sa Bush. Hövlighet, mod, medlidande och karaktär.

Givna paralleller med Reagan

För många européer framstår Bush som extremt konservativ och halvt inkompetent för uppdraget.

Ändå har han stora förutsättningar att lyckas. Parallellerna till Ronald Reagan är givna.

Han sågs av omvärlden som ett katastrofval. Men i efterhand anses han allmänt som en av USA bästa presidenter i modern tid. Reagan fattade de viktiga besluten men lät andra styra. Precis så kommer Bush att jobba.

George W har också lågt ställda förväntningar på sig. Sina egna tillkortakommanden har han maskerat genom att välja erfarna och duktiga medarbetare. Ämbetet kommer att skala av hans mest extrema ståndpunkter. Med senaten delad mellan demokrater och republikaner har han inga förutsättningar att förverkliga sina idéer fullt ut.

Flaggviftande och jublande åskådare

När Bush efter lunch åker i kortege till Vita huset är den blöta asfalten längs Pennsylvania Avenue kantad med jublande och flaggviftande åskådare.

Secret Service är noga med att inte stanna tåget av svarta limousiner på gatuavsnitten som kantas av demonstranter. Inte sedan Richard Nixon svors in 1973 var demonstranterna så många.

Några få gånger kommer det till skärmytslingar. Batonger viner genom luften. Ansikten trycks mot asfalten. Ett dussintal demonstranter grips, några poliser skadas.

Dagen slutar inte förrän strax efter midnatt när Bush och hans Laura efter en kväll på olika baler anländer för sin första natt i Vita huset som president och presidentfru.

Wolfgang Hansson