Elefanterna jagades i flera timmar

Svensk IT-miljonär polisanmäld

NYHETER

En svensk IT-miljonär och affärsman anklagas för att ha hetsat tolv elefanter från Botswana över gränsen till sitt eget jaktreservat i Sydafrika.

I fyra timmar jagades elefanterna över gränsen - med hjälp av helikopter.

Den sydafrikanska tidningen Mail & Guardian skriver att svensken polisanmälts av en granne för intrång och elefantstöld.

IT-miljonären köpte för något år sedan minst åtta farmer i Sydafrika i gränsområdet mot Botswana.

Hans jättelika egendomar är i dag drygt 30 000 hektar. Affärsidén är att sälja exklusiva troféjakter.

I motsats till farmarna på andra sidan gränsen har svensken tillstånd från parkstyrelsen i provinsen att skjuta elefanter.

Jagade in djuren

Enligt svenskens granne Callie Boshoff rev IT-miljonärens anställda ned ett högt gränsstängsel och jagade sedan in djuren, åtta vuxna elefanter och fyra kalvar, på Vhembe-reservatet. Det hela skedde veckan före nyår.

- Något sådant här har aldrig hänt under de 22 år som jag bott här, säger Callie Boshoff.

Gränsområdet mot Botswana var tidigare en tummelplats för den sydafrikanska apartheidregimens höjdare som under veckosluten kunde roa sig med elefant- och buffeljakt.

Ed Hannan är manager för den svenske miljonärens marker och han säger att svensken hade tillstånd att "ta hand om djuren".

Äger över 50 dataföretag

IT-miljonären själv återvände till Sverige i måndags efter julfirande och jakt på de egna markerna.

Han äger över 50 dataföretag världen över och är känd i Sydafrika som "Den store vite jägaren från norr".

Han tar sina kunder till sitt reservat på jaktturer och elefanterna lockas, enligt Mail & Guardian, fram av reservatets anställda med stora potatishögar.

Förbjudet att jaga i Botswana

På andra sidan gränsen, i Botswana, är jakten förbjuden. Markägarna där koncentrerar sig på förvaltning och turism och är upprörda över jakten på elefanter i Sydafrika och Zimbabwe men de har ingen makt att stoppa den om elefanterna korsat gränsen.

I Sydafrika är det inte ovanligt med stora privata reservat där jakt på elefanter och noshörningar tilllåts. Reservatägarna lovar regeringen att hålla ett bestämt bestånd inne i reservatet och att göra viss avskjutning.

Jakträtten kan de sälja vidare för stora summor till rika jaktturister.

Jaktreservaten förklaras som ett sätt för myndigheterna att ha kontroll över jakten och komma i från den okontrollerade tjuvjakt som förekommer i länder där all jakt är förbjuden.

Aftonbladet sökte i går förgäves den svenske IT-miljonären för en kommentar till polisanmälan.

Bo Gunnarsson, Anita Hansson, Petter Ovander