Polisjakt på biltjuv – 1 dog

Här slutade pådraget som gick på fel sida

NYHETER

En man dödades i natt i frontalkrock mot en SL-buss på motorvägen mot Norrtälje utanför Stockholm.

Bilen var stulen och vid kollisionen jagades han av polisen. Mannen körde mot körriktningen på motorvägen.

Den stulna bilen ägs av en polis i Täby.

Foto: PER-OLOF SÄNNÅS
POLISMAN ÄGDE DEN STULNA BILEN Här dog en man när den stulna bilen han färdades i kolliderade med en SL-buss. Polispatrullen tog upp jakten på den stulna bilen som färdades på E18 i södergående fil mot Stockholm strax efter klockan ett i natt.

Strax efter klockan ett i natt kom larmet från en polispatrull: vi har hittat en stulen bil. Vid en kontroll visade det sig att bilen tillhörde en polisman.

Patrullen tog upp jakten på den stulna bilen som färdades på E18 i södergående fil mot Stockholm.

När mannen i bilen upptäckte att han var förföljd av polisbilen tvärvände han enligt uppgifter i natt på motorvägen - och fortsatte norrut mot körriktningen.

Slutade med en frontalkrock

Enligt vakthavande befäl vid Stockholmspolisen, Gert Andersson, tog polispatrullen upp jakten på den stulna bilen, en Honda Civic av 1988 års modell, på "rätt sida av vägen".

Det gick fort. Uppgifter i natt talade om en hastighet på 120 kilometer i timmen.

Biljakten slutade efter en kort stund med frontalkrock. I höjd med avfarten till Näsby Park körde mannen i den stulna bilen rakt in i en tom SL-buss som var på väg in i till busstationen.

Mannen i bilen avled förmodligen omedelbart vid kollisionen. Den stulna bilen krossades. Busschauffören skadades enligt uppgift lindrigt. Den stulna bilen ägs av en polisman som arbetar vid Täbypolisen.

- Att bilen tillhör en polis gör det inte mer angeläget för oss att få tag på den. Det har ingen som helst betydelse, säger vakthavande polisbefäl i Stockholm, Gert Andersson.

Hann inte avbryta jakten i tid

Vanligtvis bryter ni biljakter som går mot trafiken. Varför inte den här gången?

- Vi hann inte. Polispatrullen skickade larmrop från sin bil och meddelade att de hade den här bilen vid sidan om sig och i fel färdriktning. När jag fick det beskedet så sa jag direkt att vi bryter. Samtidigt small det.

- Det kan ha rört sig om en halv minut från det att patrullen meddelade till jag fattade beslut om att bryta, säger Gert Andersson.

Exakt hur startade biljakten?

- Jag vet inte.

Den avlidne mannen hade sent i natt inte identifierats. Busschauffören fördes till Danderyds sjukhus för vård.

Polisens uppgifter gick i natt i sär huruvida patrullen överhuvudtaget jagat bilen.

Petter Ovander