”Han planlade nya bankrån”

Polisen fann spår av förberedelser för nya brott

NYHETER

Bankrånaren Jonas Oredsson har anhållits som misstänkt för förberedelse till grovt rån.

Den sprängda ligan planerade att slå till mot en bank i västra Sverige, tror polisen.

Men en mobiltelefon blev deras fall.

Foto: BENGT KULÈN
Fast Här griper polisen rymlingen Jonas Oredsson. Nu misstänks han för förberedelse av nya grova brott.

En husrannsakan som gjorts i lägenheten på Hisingen i Göteborg som de fem gripna männen vistades i under två dygn gör att polisen misstänker att Oredsson förberedde minst ett nytt rån under sin tid på rymmen.

Fynden har fått jouråklagaren i Göteborg att anhålla dem som misstänkta för förberedelse till grovt rån.

Förutom Oredsson greps en 24-årig mördare som varit på rymmen sedan september i fjol och tre kriminella män i 18-20-årsåldern från Stockholm som är bekanta med Oredsson.

Ingen koppling till Göteborg

Ingen av de gripna har någon koppling till Göteborg. Polisen tror att de kom dit så sent som i onsdags för att råna en bank.

Gripandet är ett resultat av ett samarbete mellan kriminalen i Göteborg, rikskriminalen och länskriminalen i Stockholm.

Enligt vad Aftonbladet erfar kom polisen Oredsson på spåren genom att slå fast positionen för en mobiltelefon som utredarna trodde att han hade tillgång till.

Polisen slog till omedelbart

Detta i kombination med tips gjorde att polisen i onsdags kunde ringa in området på Hisingen i Göteborg som han befann sig i.

När spaningarna i fredags ledde till lägenheten på Godvädersgatan i Biskopsgården på Hisingen valde polisen att omedelbart slå till.

Under ledning av en kraftigt beväpnad piketstyrka slog ett 25-tal poliser till och kunde gripa männen som överraskades totalt och inte hann göra motstånd. Det var i måndags i förra veckan som 28-årige Oredsson rymde från fängelset Hall.

Han var på permission tillsammans med tre fångvaktare och skulle besöka en bilsalong i Nyköping då maskerade anhängare slog till och fritog honom under vapenhot.

Det var tredje gången Oredsson fritogs av beväpnade vänner.

Nallen hjälper polisen att gripa misstänkta

Oisín Cantwell