Ökat spelmissbruk med Jack Vegas

Rekordomsättning för statliga spelautomater

NYHETER

Spelautomater går lysande i Sverige.

I fjol ökade omsättningen på Sveriges 6 500 Jack Vegas-automater med 40 procent.

Spelberoendet ökar i takt med omsättningen:

– Vi har en otroligt stor ökning av klienter som spelar på Jack Vegas, säger Roger Thörn, föreståndare på Kolmårdens behandlingshem för spelmissbrukare till Aftonbladets nätupplaga.

De enarmade banditerna förbjöds 1978 i Sverige. Men sedan de statliga Jack Vegas-automaterna började ge utdelning i form av pengar har spelandet tagit ny fart, skriver Dagens nyheter.

Totalt i landet finns 6 500 Jack Vegas-automater uppställda. I fjol ökade deras omsättning med 40 procent.

Jack Vegas-spelen är statliga. Skillnaden mellan statliga och privata spel är att de statliga måste stå i miljöer där den spelandes ålder kan kontrolleras, till exempel restauranger, skriver DN.

”Blir kriminella i jakt på pengar”

Men staten drar in pengar på andras olycka. Roger Thörn på Kolmårdens behandlingshem ser allt fler kvinnor i 35-årsåldern och framförallt unga pojkar runt 16 år söka hjälp för sitt spelmissbruk.

– Det här är jättestort. Förtvivlade anhöriga hör av sig och ber om hjälp, säger han.

Pengarna är inte det största problemet.

- Det farliga är att spelmissbrukare gör vad som helst för att få spela. I sin jakt på pengar blir de kriminella. Förskingring, svarttaxi och bedrägerier är vanliga för att få loss pengar, förklarar Roger Thörn.

”Kan vara ett farligt spel”

Trots att staten säger sig vilja undvika att minderåriga spelar och att de blir beroende så är spelen väldigt attraktiva för ungdomar och en typ av spel som snabbt skapar ett beroende.

Gunnar Werner på Svenska spel inser att det finns ett problem:

- Vi måste ha respekt för att det kan vara ett farligt spel, säger han till DN.

- Dels ligger det i vårt uppdrag att dra in så mycket pengar som möjligt, dels ska vi motverka spelberoende och att ungdomar under 18 spelar.

Idealet vore att fler spelade menar han, men för mindre summor:

- Det ska bli lika naturligt att spela för 5-10 kronor som att beställa en starköl i baren, lika odramatiskt, säger han.

Staten har ett stort ansvar menar Roger Thörn. Men han tror inte på ett förbud:

– Nej, förbud löser ingenting. Däremot borde staten satsa på att informera ungdomar om vads om händer när man fastnar i spelberoende, skadeverkningar och konsekvenser, säger han.

Han tycker inte att han fått gehör för sina idéer:

- Jag ville starta anhöriggrupper eftersom det är de anhöriga som får mest stryk. Vi försökte få tills tånd ett samarbete med Folkhälsan men vi fick avslag, säger han.

De anhöriga mår ofta sämre än missbrukaren:

– Många är orolig för sina barn när de isolerar sig och jagas för att de har obetalda skulder, säger han.

120 000 spelberoende

Gunnar Axén moderat riksdagsledamot anser att Svenska spels hårda satsning på Jack Vegas-spelen i kombination med att staten förbjuder de privata varuspelen och lyckohjulen, enbart sker i syfte att öka statens intäkter från spelverksamheten.

Ungefär 120.000 personer i landet kan räknas som spelberoende.

Olika faser vid spelmissbruk

Annika Sohlander