Båda männen häktade för gymnasiemordet

NYHETER

De två män som misstänks för mordet på en 16-årig elev på Bromma gymnasium häktades i dag

Bägge förnekar mordet men erkänner att de befunnit sig på skolan.

– I den mån det kan trösta upprörda föräldar och elever på skolan kan jag säga att det här har ingen som helst anknytning till skolan eller skolans värld utan ligger helt vid sidan om, säger den häktade 19-åringens advokat Jan Andersson, till Ekot.

En 19-årig man i häktades på söndagen på sannolika skäl misstänkt för mordet på en 16-årig elev på Bromma gymnasium i torsdags.

Jourdomstolen häktade under eftermiddagen även den misstänkte 17-åringen på sannolika skäl misstänkt för mord. Båda männen nekar till brottet.

- Misstanken är lika stark mot båda, säger kammaråklagare Birgitta Lindgren till TT.

Häktningsdomaren valde att gå på åklagarens linje och häktade de båda på sannolika skäl misstänkta för mord, den starkare graden av misstanke. Båda nekar till anklagelsen men har erkänt att de besökte skolan när mordet begicks.

Åklagaren Birgitta Lindgren vill inte gå in på vad som framkommit i förhören och vad som gör att båda är lika misstänkta för mordet.

17-åringen som självmant anmälde sig till polisen skyller hela händelsen på den 19-årige kamraten.

- Han blev lika chockade som alla andra över vad som hände. Han säger att han var en bit i från den plats där mordet skedde, men eftersom flera vitten sett honom på skolan förstod han att polisen sökte honom därför anmälde han sig själv, säger 17-åringens advokat Per Stadig.

Enligt advokaten kände inte 17-åringen till att hans 19-årige kamrat bar vapen. Nu inriktas stor kraft på att finna mordvapnet.

– Obduktionen är inte klar men allt tyder på att det var ett skjutvapen som är mordvapnet, säger Åklagaren Birgitta Lindgren.

19-åringens advokat Jan Andersson, säger till Ekot:

– Min klient förnekar att han gjort sig skyldig till det han är misstänkt för och han är chockad över att befinna sig i den här situationen.

Han medger dock att han varit på platsen.

– Det är en hård värld som många ungdomar lever i och föräldragenerationen har kanske inte riktigt förmåga eller kunskap om hur tufft det kan vara där ute, säger Jan Andersson.

Åtal ska vara väckt senast den 2 februari.

Annika Sohlander, TT