Före detta spelmissbrukare oroad över utvecklingen

”De förbjöd en gång de enarmade banditerna och då kan de förbjuda detta också”

NYHETER

Krister, 35, är en av 120 000 spelmissbrukare i Sverige.

För fem år sedan slutade han spela bort sitt liv.

– Jag tycker att Jack Vegas ska förbjudas. Det är bara två aktörer som vinner på detta, staten och restaurangerna, resten är loosers, säger han till Aftonbladet nätupplaga.

Krister kommer från en stad i Västsverige och vill av hänsyn till sina anhöriga vara anonym. Sedan fem år tillbaka är han en ”vit” spelmissbrukare.

Innan han tog sig ur beroendet lyckades han bränna 1,5 till två miljoner kronor på hästar, blackjack och roulette.

”Jag kom så långt ner i träsket”

- Jag kom så långt ner i träsket. Plötsligt stod jag utan lägenhet, familj, och flickvän. Där var jag med mina pappkartonger ute i skiten, 50 mil hemifrån, säger han.

Med hjälp av sina anhörigas stöd och en nyfödd dotter fick Krister motivation att börja ett liv utan spel. Till och med bingo-lotto är förbjudet numera.

I dag är han oroad över det ökade missbruk han sett bland sina vänner vad gäller Jack Vegas som han menar är 100 gånger värre än spel på exempelvis trav.

– Det handlar om vanliga familjefäder som försummar sitt arbetet och som tidigare spelat på trav men aldrig haft problem. Jack Vegas och pokermaskiner är ett rävgift, säger han.

Oroas över sina nära och kära

Krister är glad att han slutat spela annars är han övertygad om att han trillat dit.

– Du ”bettar” var 20: sekund i de här spelen, det går så snabbt att man inte hinner reflektera. På travet har du ett nytt lopp var 20:e minut.

Krister är förtvivlad över att se människor som stå honom nära förlora hela sitt liv.

– När lönen kommer så sitter de framför maskinen. De har slutat bry sig om sig själva hälsomässigt och utseendemässigt, de blir känslokalla, borstar inte tänderna och går i trasiga kläder.

Krister tycker att ett förbud vore rätt:

– De förbjöd en gång de enarmade banditerna och då kan de förbjuda detta också. Det här är minst lika farligt som alkohol och narkotika, säger han.

Annika Sohlander

ARTIKELN HANDLAR OM