”Sluta fjäska för kungafamiljen”

Liberala ungdomsförbundet vill avskaffa högvakten

Foto: MARCO GUSTAFSSON
På post i vaktkuren utanför Slottet står John Karlsson, värnpliktig från Ljungby, omgiven av sin vaktchef, major Patrick Karlsson, Mattias Johnsson, ställföreträdande vaktchef, och två andra av de värnpliktiga från Göta Ingenjörsregemente i Eksjö som bevakar Slottet de närmaste dagarna: Martin Johansson, 20, Gränna, och Samuel Dalén, 20, Kristianstad.
NYHETER

Skrota högvakten!

Det kräver Liberala ungdomsförbundet, Luf.

Men i vaktkuren på Slottet håller man inte med.

– Jag ser det som en ära att få gå högvakt, säger Martin Johansson, 20, värnpliktig från Gränna.

Birgitta Ohlsson

I helgen var det han och hans kamrater från Göta Ingenjörsregemente i Eksjö i Småland som vaktade Kungliga Slottet i Stockholm.

– Det är en kul grej att ha gjort, som är få förunnat, säger Samuel Dalén, 20, från Kristianstad.

Både hans och Martin Johanssons familjer har förstås redan varit här och tittat på dem, precis som många andra anhöriga, turister och stockholmare.

– De tycker väl att det är kul att titta på en, när man är stilig och uppklädd.

Blir ett minne för livet

För dem - liksom för många andra - blir högvakten på Slottet ett minne för livet.

Varje dag, liksom i dag, i snart 500 år, sedan 1523, har det stått vakter på post här.

– Bara det är en anledning att bevara en sådan tradition - det är en del av vårt kulturarv, säger Patrick Karlsson, major och vaktchef, från regementet i Eksjö.

Men det har folkpartiets ungdomsförbund föga förståelse för.

I går, samtidigt som Folk och Förvars årliga rikskonferens inleddes i Sälen, krävde förbundet att högvakten ska skrotas.

– Vi är rätt skeptiska till monarkin och högvakten är en av de avarter som monarkin för med sig, säger Lufs ordförande Birgitta Ohlsson, på plats i Sälen.

”En motbjudande kvarleva”

"En kvarleva från den tid då Sverige var diktatur" kallar Liberala ungdomsförbundet högvakten.

– Ska man lägga pengar på försvaret, känns det lite onödigt att den här motbjudande kvarlevan som monarkin är, ska vaktas, det är ju dessutom mest en byggnad de vaktar.

Men många uppskattar ju högvakten, det är en stor turistattraktion.

"Folk får väl betala lite"

– Folk uppskattar Leninmausoleet också. Vill folk ha kvar högvakten får man väl betala lite, det kanske finns företag som vill sponsra - eller allmänheten, som tycker att det är viktigt med kungafjäskeri.

Urban Schwalbe, överstelöjtnant och chef för garnisonsavdelningen på Stockholms slott, tycker att Lufs krav inte är särskilt genomtänkt:

– Högvakten är en viktig del av säkerhetssystemen för Stockholms och Drottningholms slott och svarar också för beredskapen i rikets huvudstad, även för riksledningen - det handlar inte bara om att bevaka två tomma byggnader.

– Skulle bevakningen läggas ut civilt, på ett vaktbolag, skulle var och en av det tiotal poster det handlar om kosta cirka 2,4 miljoner kronor per år. Det blir inte en billigare lösning.

Kerstin Nilsson