Deras liv vilar i Bushs händer

Han kan bli den förste president på 38 år som avrättar federala fångar

1 av 6
David Paul Hammer, Pennsylvania – mord på en medfånge, Timothy McVeigh, Oklahoma (mitten) – dödade 168 i sprängndåd mot federal byggnad i Oklahoma, Juan Garza, Texas – beordrade och genomförde tre mord.
NYHETER

WASHINGTON

För 20 män i en specialbunker på landsbygden i Indiana var Bushs installation som president dåliga nyheter.

Männen är alla dömda till döden.

Risken är överhängande att Bush blir den förste president sedan 1963 som godkänner en federal avrättning.

Bush fick bra träning i Texas där han lät avrätta 152 dödsdömda. Rekord i USA.

Bushs första offer som president kan bli Oklahoma-bombaren Timothy McVeigh.

McVeigh har själv begärt att alla hans överklaganden ska dras tillbaka. En domare har satt 16 maj som avrättningsdatum för mannen som genomförde det värsta terrordådet i USA:s historia.

200 meter från specialbunkern där bland andra Oklahoma-bombaren Timothy McVeigh sitter ligger avrättningslokalen i en fristående byggnad.

Den enda i sitt slag i USA.

Proceduren är noga föreskriven även om ingen avrättning genomförts.

Den dödsdömde promenerar under övervakning till avrättningslokalen. Iklädd vit t-shirt, khaki-byxor och kriminalvårdens skor.

Proceduren tar bara 15 minuter

Inne i dödsrummet spänns han fast på en grå metallbrits.

En begränsad skara av familj och offrets anhöriga får bevittna avrättningen. Ett vitt skynke hindrar dem från att se nålen som ger den dödande injektion som först söver den dödsdömde och sedan dödar honom.

Hela proceduren tar ungefär 15 minuter.

I valrörelsen gjorde Bush ingen hemlighet av att han är en ivrig anhängare av dödsstraffet. Sånt ger röster i USA. Under en av de tre presidentvalsdebatterna spred sig ett brett leende över Bushs ansikte när han berättade vad som skulle hända med tre dömda brottslingar i hans hemstat Texas.

- Dom kommer att bli dödade, sa Bush.

Så sent som i början av december förra året - när han var mitt uppe i valkaoset i Florida - lät Bush avrätta tre dödsdömda på tre dagar.

Han har sagt att han tänker fullfölja den politiken om han blir president.

Måste godkännas av presidenten

Dåliga nyheter för männen på Terre Haute-anstalten. De är dömda enligt federal lag och varje avrättning måste därför godkännas av presidenten.

Clinton fick Juan Garzas fall på sitt skrivbord för en månad sedan men förlängde för andra gången tidsfristen för trippelmördaren. Han ville inte bli den förste president sedan 1963 som godkände en avrättning.

Bush har inga sådana skrupler.

Clinton är för dödsstraffet. Orsaken till att han tvekade - förutom av imageskäl - var att en så stor del av dem som döms till döden tillhör någon av minoriteterna; svarta, latinamerikaner eller asiater.

Av de 20 som sitter i Terre Haute-anstaltens dödsceller är bara fyra vita.

- Frågan är inte i första hand om alla dödsdömda är skyldiga eller inte, säger den demokratiske senatorn Russell Feingold. Frågan är varför vissa som begår hemska brott avrättas medan andra som begår hemska brott inte avrättas.

Justitiedepartementet släppte för några månader sedan en studie som visade att 80 procent av alla som döms till döden tillhör någon av minoriteterna. I 74 procent av de fall åklagaren begär dösstraff är den åtalade svart, latinamerikan eller asiat.

I en majoritet av fallen kom åklagarna från ett fåtal stater; Texas, Virginia och Missouri.

Chansen att bli dömd till döden är alltså extra stor om du är färgad eller bor i en viss stat.

Kritikerna av dödsstraffet pekar också på raden av dödsdömda som det senaste året frikänts eller fått sina straff omvandlade. Orsaken är den ökade användningen av DNA-tester.

Kan frias efter mer än tio år

DNA är kroppens eget fingeravtryck. Om mördaren kvarlämnat blod eller sperma på brottsplatsen kan det jämföras med DNA från den dödsdömde. Eftersom bevismaterialet ofta sparas i många år kan fångar som dömdes för mer än tio år sedan plötsligt gå helt fria när det visar sig att de omöjligen kan ha begått brottet.

Så skedde för några veckor sedan med två män i Louisiana. De hade suttit i dödscell i 13 år. Från en dag till en annan var de fria.

Delstaterna får själva bestämma om de vill tillämpa dödsstraff. Det federala dödsstraffet återinfördes 1988. Målet var främst att komma åt knarkkungarna men i dag finns det 60 brott som kan ge dödsstraff

I USA är dödsstraffet ingen stor fråga. Men för USA:s anseende utomlands är det av stor betydelse.

Utomlands går Bush bland annat under beteckningen "USA:s värste seriemördare".

Sveriges ambassadör i Washington, Jan Eliasson, tänker se till att Bush inte svävar i okunnighet om Europas avsky för dödsstraffet.

- Jag kommer att skriva brev och ligga på, säger han.

George W Bush innehar fler mindre smickrande rekord. 1997 lät han avrätta 37 personer. Fler än någon annan guvernör i USA dittills godkänt. Men det svårslagna rekordet slog han själv förra året då Texas avrättade 42 dödsdömda.

Bara fyra dödsdömda är vita

Wolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM