Jordens klimat försämras snabbt

Larmrapport från FN-forskare: Det är människans fel

NYHETER

Jordens klimat förändras snabbare än vad man tidigare trott.

Och det är människan som är främsta orsaken till den globala uppvärmningen.

Det hävdar forskarna bakom FN:s nya klimatrapport.

- De senaste fem åren har varit de varmaste på tusen år, säger forskarpanelens ordförande Robert Watson till Sveriges Radios Ekoredaktion.

FN:s tredje klimatrapport presenterades på en presskonferens i Shanghai på måndagen. Närmare 2 000 forskare från 100 länder har deltagit i arbetet och den färdiga rapporten visar upp nya starka bevis för att den globala uppvärmningen till stor del orsakats av människan.

- Havsnivåerna stiger och glaciärerna och de arktiska isarna och blir tunnare. Vi tror att vi människor är en del av orsaken till den här klimatförändringen, säger Robert Watson till Ekot.

Havsisarna minskade 10 procent

På norra halvklotet har havsisarna minskat med mellan 10 och 15 procent sedan 1950.

Människans utsläpp av växthusgaser har gjort att temperaturstegringen under 1900-talet har varit den kraftigaste under de senaste 1 000 åren.

Sedan 1750 har koldioxidhalterna stigit med över 30 procent och nivån är nu den högsta som noterats de senaste 420 000 åren.

Naturliga orsaker, som vulkanutbrott och förändringar i solens aktivitet, är enligt forskarna bara en liten del av förklaringen.

Prognoser visar samtidigt att klimatförändringarna kommer att bli ännu mer markanta under det kommande århundradet.

Temperaturerna stiger

Man räknar med att temperaturerna kan komma att stiga med mellan 1,4 och 5,8 grader det kommande seklet.

Det kan leda till att havsnivåerna höjs dramatiskt med uppemot en meter, vilket kommer att få förödande konsekvenser för miljontals människor världen över, uppger Ekot.

Andreas Alfredsson