Galapagos hotas av miljökatastrof

600 ton olja hotar unika djurlivet

NYHETER

Det havererade tankfartyget kastar en mörk skugga över paradiset. Mer än 600 ton olja har läckt ut i havet och hotar det unika djurlivet på Galapagosöarna.

- Det är obegripligt att oljetankers får gå där, säger Nils Kautsky, professor i marin ekotoxikologi.

Foto: REUTERS
hotad av oljetankerns utsläpp Den här sälen vilar sig på några klippor på ön San Cristóbal. I bakgrunden syns oljetankern "Jessica" som kan bli döden för det unika djurlivet på Galapagosöarna.

I tisdags gick oljetankern "Jessica" på grund - bara 800 meter utanför ön San Cristóbal. I fredags brast en ledning i maskinrummet och hundratusentals liter olja började läcka ut i havet.

Det 28 år gamla fartyget uppges vara i uselt skick och saneringspersonal på plats varnade i natt för att "Jessica" när som helst kan brytas sönder.

Det är oklart exakt hur mycket olja som har läckt ut - nya uppgifter talar om att det kan vara så mycket som 600 ton.

En sak är dock fullständigt klar: utsläppet kan bli en katastrof för djurlivet på Galapagosöarna.

Hittas helt nedkletade

Tre av de tretton öarna hade i går nåtts av oljan och minst fyra sjölejon, tolv pelikaner och flera måsar har redan hittats nerkletade.

- Den här olyckan är mycket allvarlig. Många av arterna som lever på Galapagosöarna finns bara just där, säger Nils Kautsky.

I söndags kväll uppgavs oljebältet täcka en yta av 1200 kvadratkilometer.

Ecuadors miljöminister Rodolfo Rendon varnar för att utsläppet kan leda till en miljökatastrof och har bett om internationell hjälp.

Vad kan hända på Galapagosöarna?

- De akuta miljöeffekterna kan bli förödande eftersom ekosystemet är mycket känsligare där. Men på längre sikt behöver det inte vara lika farligt eftersom oljan bryts ner ganska snabbt i varmt vatten, säger Nils Kautsky.

Vilka djur är känsligast för oljan?

- Fåglarna. De har ett vattenavvisande fettskikt i fjäderdräkten som kan förstöras. Följden blir att de inte kan flyta och riskerar att frysa ihjäl. Men även de andra djuren är hotade. Får de i sig oljan kan de dö av inre skador. De berömda jättesköldpaddorna kan tro att oljan går att äta.

63 000 turister besöker Galapagosöarna varje år. De får bara vistas på tre procent av ytan - för att inte störa djurlivet.

Det finns dock inga restriktioner för båttrafiken runt ögruppen.

- Känsliga områden som Galapagos borde avlysas från båttrafik. Sådana här olyckor får inte hända, säger Nils Kautsky.

Galapagosöarna har ett unikt och rikt djurliv

Hans Österman