Fångarnas protest mot mordet i skolan

Skickade blommor till offrets anhöriga

NYHETER

Mordet på en 16-åring i Bromma gymnasium blev för mycket.

Nu startar fångarna på Nyköpingsanstalten ett upprop mot det ökade våldet.

- Vi uppmanar alla andra anstalter att också visa sin avsky, säger Jerrie Thorsson, 21.

Foto: LOTTE FERNVALL
Skickar blommor till 16-åringens föräldrar Harry Hagström, Hasse Bergman, Jerrie Thorsson, Tommy Söderstedt och Mathias Karlsson är interner på Nyköpingsanstalten. De har köpt blommor till familjen till den mördade 16-åringen i Bromma och startar samtidigt ett upprop mot det ökade våldet.

Dödsskjutningen i Bromma rörde upp känslorna på Nyköpings kriminalvårdsanstalt.

- Vi som sitter här kan ha svårt att hantera alla känslor som kommer upp av en sådan här grej. Vi blev förbannade, säger Tommy Söderstedt, ordförande i fångarnas förtroenderåd.

- En del av oss sitter för våldsbrott, men vi är alla överens om att det är käpprätt åt helvete när någon går in på en skola och börjar skjuta.

Ingen av dem är förvånad.

Fångarna blir allt yngre

- Vi märker ju hur klientelet här blir yngre och yngre. Men det har helt spårat ur när en pojke tvingas sätta livet till för att politiker och andra ska fatta vad som håller på att hända i samhället, säger Harry Hagström.

Någon lösning på det ökade våldet har de inte. Men ett steg i rätt riktning vore att låta före detta fångar föreläsa i skolan. Att låta dem tjäna som avskräckande exempel.

- Jag har hunnit göra nästan 15 år på anstalt, så jag vet vad jag snackar om. Ungdomar i dag har ingen uppfattning om hur det är att sitta i fängelse, säger Tommy Söderstedt.

Tanken att låta väktare patrullera i skolorna har de inte mycket till övers för. Då får man in vapen på skolorna - och det håller inte, menar de.

I går köpte fångarna blommor till den mördade pojkens familj.

- Vi känner verkligen för hans anhöriga. Våra tankar är hos dem, säger Tommy Söderstedt.

Elisabeth Lindham

ARTIKELN HANDLAR OM