Bert är årets Grammisvinnare

NYHETER

Bara en sak är säker:

Bert Karlsson får en Grammis i år.

Nomineringarna var de enda möjliga.

Minnesgoda läsare återkallar min lista över årets bästa dansbandsalbum från december 2000. Min rangordning var följande: 1. Friends, ”Blickar som tänder”, 2. Wizex, ”Om du var här”, 3. Date, ”Allt mina ögon ser” och 4. Barbados, ”Kom hem”.

”Jag tror att årets Grammisnomineringar går till Friends, Wizex, Date och Barbados”, skrev jag.

Just så blev det.

Men det var inte särskilt svårt att räkna ut. 2000 var som helhet ett svagt dansbandsår där mycket lite var värt att hetsa upp sig över.

Bert Karlsson var i flera tidningar upprörd över att Barbados inte nominerats i fler kategorier.

”Det är ju samma artister som nomineras i alla klasser”, sa han i Dagens Nyheter i fredags.

Till viss del kan jag förstå honom.

Barbados tog ett jättekliv in i popmusiken med sitt album ”Kom hem” – med ett sound så modernt och klubbanpassat att jag studsade högt vid första lyssningen.

Men rent kvalitetsmässigt är inte ”Kom hem” tillräckligt stark som platta för att platsa i fler klasser, och borde inte vinna sin egen kategori, även om oddsen talar starkt för seger.

Därför hoppas jag att Friends får Dansbandsgrammisen på galan den 19 februari.

Sedan 1995 har dansbandskategorin dominerats fullständigt av Bert Karlssons skivbolag Mariann. Fyra av fem möjliga Grammisar har rotts hem av bolaget – i år blir det en femte triumf.

1995 plockade Candela hem priset med plattan ”Candelas vita” – faktiskt Marianns allra första Grammis. 1996 lyckades Sten & Stanley slå sig in och ta Grammisen, men åren därefter är en obruten segerrad: Thorleifs, Joyride och, förra året, Barbados.

Under åren efter Grammisgalans återupplivande 1987 och några år in på 1990-talet var Frituna/NMG den stora aktören med totalt sex statyetter 1987–1991 och 1993.

Priserna gick till namn som Ingmar Nordströms, Lasse Stefanz och Sven Ingvars.

Lilla Mill Records, med starke mannen Owe Midner vid rodret, blev en uppstickare som gav Grammisar till Arvingarna 1992 och Kikki Danielsson & Roosarna 1994.

Vikingarna är hittills ensamma om att ha fått priset två gånger – 1988 och 1991.

För övrigt hoppas jag på Grammisar till Håkan Hellström, Tomas Andersson Wij och Ulf Lundell.

Bäst just nu

Michael Nystås

ARTIKELN HANDLAR OM