”Låt alla unga ta körkort i skolan”

Motormännen och SSU i gemensamt krav

NYHETER

Körkort har blivit så dyrt att det blivit en klassfråga. Låt därför skolan ta hand om den förberedande körkortsutbildningen.

Det föreslår Motormännen och SSU som idag uppvaktade skolminister Ingegerd Wärnesson i frågan.

- Hon lyssnade och lovade utreda saken. Det känns bra, säger Tomas Nilson, presschef på Motormännen till Aftonbladets internetupplaga.

I en debattartikel i DN idag skriver Motormännens vd Martin Andreae och SSU-ordföranden Mikael Damberg att kostnaderna för att ta körkort blivit så höga att bara tre av tio 18-åringar i landet tar körkort mot varannan i slutet av 1980-talet.

Utvecklingen är "en fara för hela det svenska samhället", menar skribenterna.

Uppvaktade ministern

På tisdagen uppvaktade organisationerna skolminister Ingegerd Wärnersson med krav om att en förberedande körkortsutbildning ska införas i gymnasieskolan.

"Unga människor som saknar körkort har sämre möjligheter att få jobb, skaffa bostad och ta del av fritidsutbud. Därför blir körkortsfrågan i förlängningen en politisk fråga om jämlikhet och alla människors rättigheter", skriver SSU:s ordförande Mikael Damberg på SSU:s hemsida.

Martin Andreae, vd för Motormännens Riksförbund, infogar att det är en klassfråga.

"Alla, inte bara de med välbärgade föräldrar, ska ha rätt till körkort", anser han.

I förslaget till skolministern, som även presenteras på Dagens Nyheters debattsida, påpekas att drygt 50 procent av 18-åringarna i landet tog körkort omkring 1989.

Stockholm: Bara var tionde 18-åring tog körkort

"På ett enda år, sjönk antalet till runt 35 procent. Sedan 1991 har andelen 18-åringar som tar körkort legat på en relativt stabil, men låg, nivå på dryga 30 procent. 1997 tog bara 27 procent av 18-åringarna körkort. I Stockholm var den siffran ännu lägre - tio procent", skriver de i förslaget.

Att vänta några år med att skaffa sig körkort är inte att rekommendera, anser organisationerna.

"Inte kan det vara rimligt att man lär sig hur man skall bete sig i trafiken först i en ålder av 25 år eller kanske till och med 35 år, om ens alls?", heter det i skrivelsen.

”Ministern delar vår oro”

Vägverkets förslag till ny trafikantutbildning - just nu hos Näringsdepartementet för beredning - avfärdas av SSU och Motormännen. Det förslaget skulle nämligen göra det ännu dyrare och svårare för ungdomar att ta körkort, anser de.

Uppvaktningen hos skolministern varade i en timme och representanterna för Motormännen var nöjda efteråt.”

- Hon delar vår oro för utvecklingen att så få 18-åringar tar körkort idag, säger Motormännens presschef Tomas Nilson.

Och tillägger:

- Hon höll också med om att det är viktigt att trafikkunskap tas upp på ett mer genomarbetat sätt än idag och att det får mera tid på schemat i grundskolan.

Men gav hon några löften om en förberedande körkortsutbildning på gymnasiet som ni föreslår?

- Det finns problem med det. Inte minst konkurrensen med bilskolorna.

- Men hon lovade ändå att utredaren för ”Gymnasiekommittén 2000” ska titta även på körkortsfrågan och se om det finns några ingångar.

Är ni nöjda med det svaret?

- Ja, det fanns en positiv grundton hos henne. Hon inser att detta är en viktig sak, att det håller på att bli en klassfråga och att de unga inte får tillräckliga kunskaper för att klara sig i trafiken.

Claes Salomonsson, TT

ARTIKELN HANDLAR OM