Grattis Hierta på 200-årsdagen

Aftonbladets grundare hyllas med högtidstal och statyavtäckning

NYHETER

Aftonbladets grundare Lars Johan Hierta är en portalfigur för svensk pressfrihet.

I dag är det exakt 200 år sedan han föddes.

Det firas med återinvigning av Hiertas staty och högtidstal av bland andra statsminister Göran Persson.

- Hierta måste återfå den plats i den svenska historien som han förtjänar, säger Aftonbladets informationschef Olof Brundin.

Foto: BJÖRN LINDAHL
STATYN I STANS HIERTA Aftonbladets chefredaktör Anders Gerdin övervakade när statyn av Lars Johan Hierta lyftes på plats vid Riddarhustorget tidigare i januari. I dag blir det högtidlig invigning.

Lars Johan Hierta föddes den 23 januari 1801.

Som 29-åring gav han 1830 ut det allra första numret av Aftonbladet.

Det innebar inte bara att Sverige fick sin första moderna tidning. Det innebar också att en ny pressideologi infördes och att den svenska pressfriheten slog igenom på allvar.

Hierta hade modet att kritisera den svenska statsmakten. När myndigheterna stoppade tidningen gäckade han makten genom att istället ge ut Det andra Aftonbladet, Det tredje Aftonbladet.

Det sista tillståndsbeviset gällde Det tjugondesjätte Aftonbladet.

Hierta vann - tryckfriheten säkrad

Hierta vann och tryckfriheten säkrades.

Det ska naturligtvis firas.

Därför vill Aftonbladet bjuda in alla läsare till firandet av 200-årsdagen av Lars Johan Hiertas födelse och återinvigningen av Hiertas staty på Riddarhustorget i Gamla Stan i Stockholm.

Klockan 17.30 avtäcks Hiertas nyrenoverade staty.

Statyn skänktes till Stockholms stad av Publicistklubben 1927. Först stod den placerad i hörnet av Klara Västra kyrkogata och Vattugatan.

Statyn till Riddarhustorget

Men i den allmänna rivningshysterin på 60-talet tvingades Hierta flytta. Han placerades istället intill Munkbron i Gamla stan.

Med åren har statyn hamnat alltmer i skymundan och till 200-årsdagen av hans födelse har Aftonbladets informationschef Olof Brundin sett till att statyn flyttats till en mer framträdande position - på Riddarhustorget.

- Hierta har betytt mycket, såväl för svensk press som för svenskt näringsliv och svensk politik. Han måste återfår sin plats i historien, säger Olof Brundin.

Göran Persson invigningstalar

Invigningstal hålls av statsminister Göran Persson, historikern Herman Lindqvist, kulturborgarrådet Birgitta Rydell, Publicistklubbens ordförande Jan Guillou och Aftonbladets chefredaktör Anders Gerdin.

- Jag hoppas att många dyker upp och deltar i firandet. Hierta är en man värd att hylla, säger Olof Brundin.

Hålltider för firandet på Riddarhustorget:

Andreas Alfredsson