”Bättre att vänta med att ta körkort”

Aftonbladets trafikreporter: Unga förare är mest olycksdrabbade

NYHETER

Motormännen har fel.

Det är bättre att vänta med körkort tills man är mogen, och motiverad bilförare.

När man är 18 år är det bara "gasa" som gäller. Det är också därför som unga förare är de mest olycksdrabbade.

Jag uppfattar Motormännens och BIL Sweden (före detta Bilindustriföreningen) aktion i första hand som en partsinlaga för att få sälja fler bilar. När färre tar körkort, säljs det förstås också färre bilar.

Men jag är absolut ingen bilhatare.

Tvärtom, tycker jag att bilen är det bästa transportmedel som finns. För många är den det enda alternativet. Alla bor inte i storstäder med närhet till bussar och tunnelbana.

580 dog i trafiken i fjol

Bilen är ett mycket farligt fordon, som man måste ha respekt för. I fjol dog 580 personer i trafikolyckor i Sverige. Många orsakade av slarv och misstag, och en övertro på sin egen förmåga.

När man är ung och biltokig är det mycket lätt att börja "leka" bakom ratten. Visa sig duktig för tjejen och kompisarna.

Jag tycker inte att det är någon katastrof att allt färre 18-åringar tar körkort.

Ungdomar gör andra prioriteringar

Det kan bero på att några inte har råd, men anledningen kan också mycket väl vara att ungdomar i dag gör helt andra prioriteringar, och att bilen kommer betydligt längre ner på listan. Man satsar hellre pengarna på en god utbildning, och utlandsresor.

Bilen och körkortet får komma senare i livet.

Och inte saknar man trafikvett - som Motormännen skriver - bara för att man inte har körkort. Alla som cyklar och går vet vad det handlar om att ge sig ut i trafiken. Vad man möjligen saknar är specialkunskaper för att köra bil. Men det lär man sig snabbt om man är motiverad och tar bilkörandet på allvar.

Bra med trafikantutbildning i skolan

Men jag håller med om att körkortet inte får bli en klassfråga, så att endast de rika har råd. Jag har heller ingenting emot att en förberedande trafikantutbildning - jag föredrar att kalla det så i stället för körkortsutbildning - i skolorna. Jag tycker att man redan i förskolorna och på dagis ska lära barnen hur man uppträder i trafiken. Här har NTF en mycket viktig roll att hjälpa till och informera.

Sven-Anders Eriksson