Falungong-anhängare brände sig till döds

En dog av sina skador – fyra till sjukhus i Peking

NYHETER

PEKING

En kvinna dog när fem anhängare till meditationsrörelsen falungong försökte begå gemensamt självmord på Himmelska fridens torg på tisdagen, uppgav ögonvittnen och statliga massmedier i Peking. Andra medlemmar av rörelsen ifrågasatte om de fem verkligen var falungong-utövare. I Stockholm demonstrerade ett 50-tal utövare mot Kinas kampanj mot rörelsen.

Foto: AP
Kinesisk militärpolis patrullerar på Den Himmelska Fridens torg i Peking. Detta sedan en Falungong-anhängare begått självmord genom att sätta eld på sig själv. Fyra andra skadades när också dessa försökte bränna sig själva.

Enligt den officiella nyhetsbyrån Nya Kina hällde fyra kvinnor och en man bensin över sig på två platser på torget mitt i Peking och tände därpå eld. En kvinna avled av sina skador medan de andra fördes till sjukhus, uppgav nyhetsbyrån. Alla fem sades ha kommit från provinsen Henan.

En tv-grupp från amerikanska CNN blev vittne till händelsen och kvarhölls kortvarigt av polisen.

- En man satt på marken, dränkte in sig i bensin och tände sedan på. Fyra kvinnor gick brinnande omkring och höll upp händerna i falungongs typiska meditationsställning, rapporterade CNN från Peking.

Nya Kina skyllde händelsen på falungongrörelsens ledare, bosatt i New York. De fem hade "vilseletts av den hädiska lära som sprids av Li Hongzhi, ledare för den ondskefulla sekten falungong", hette det.

”Ta liv en synd”

Kinas statliga medier inledde nyligen en propagandaoffensiv mot falungong och har förr beskyllt utövare för att ha försökt begå självmord. Pekingregimen har också berett sig på massprotester från den förbjudna rörelsen just på Himmelska fridens torg i samband med det kinesiska nyåret som infaller på onsdagen.

Falungongs språkrör i Hongkong, Sophie Xiao, sade dock att rörelsen tar starkt avstånd från självmordsprotester.

- Jag tror inte det har med oss att göra. Jag tror inte att det handlar om falungongmedlemmar.

- Att ta liv är en synd. Vi gör inte ens en mygga illa. Varför skulle vi skada oss själva? sade hon.

I Peking var polispådraget stort efter händelsen. Uniformerade och civilklädda poliser avkrävde både kineser och utlänningar på torget legitimation och kroppsvisiterade dem.

Stillsam protest

Kina förbjöd falungongrörelsen i juli 1999 och anklagade den för att vara en "ond sekt" med hundratals liv på sitt samvete. 450 falungonganhängare har sedan dess dömts till fängelse och 10 000 sitter i arbetsläger.

Ett 50-tal falungong-utövare protesterade på tisdagen fridsamt utanför Kinas ambassad i Stockholm mot förföljelserna. En mindre delegation försökte överlämna ett protestbrev men släpptes inte in. I brevet, som istället lades i brevlådan, uppgav Nordiska föreningen för Falun Gong att 50 000 utövare i Kina hamnat i fängelse och 600 spärrats in på mentalsjukhus. Minst 125 personer har enligt föreningen avlidit till följd av misshandel och tortyr.

Deltagaren Lilly Wang avvisade uppgifterna om självbränningen i Peking som propaganda från regimen.

- Det är den bilden de vill måla upp av falungong. Vi värdesätter allt liv och dödar inte ens djur och självklart inte människor. Begår någon självmord så är det inte falungong, sade hon.

TT-AFP