Nytt östrogenfritt p-medel för kvinnor

Fungerar som vanliga p-piller – men kan inte glömmas bort

NYHETER

Ett nytt östrogenfritt preventivmedel för kvinnor har kommit till Sverige. Det fungerar som vanliga p-piller, men sätts in som ett implantat under huden på överarmen och är sedan verksamt under tre års tid.

Implantatet är i form av en fyra centimeter lång stav av vävnadsvänlig plast. Staven, som sätts in med hjälp av en specialdesignad applikator, utsöndrar en låg dos, cirka 40 mikrogram per dag, av hormonet etonogestrel och har i tester visat sig vara hundraprocentigt effektivt.

När staven är på plats går det att känna den under huden, men den syns inte. Testerna har än så länge inte gett prov på några svårare biverkningar.

”Kan bli mer gråtmild

- Det kan ge en del smärre blödningstrassel till en början och det har sagts att det kan påverka humöret en aning - man kan bli mer gråtmild än vanligt - men i övrigt verkar det inte ge några negativa effekter, säger Sven-Eric Olsson, chef för kvinnokliniken vid Danderyds sjukhus.

- Främsta fördelen är nog att man slipper problemet med att komma ihåg att ta sina p-piller. Man riskerar inte att missa ett piller och bli gravid av misstag.

Implantatet, som tillverkas av läkemedelsföretaget Organon, har nyligen släppts på den svenska marknaden, men har funnits sedan en tid i andra länder i Europa. Först var Storbritannien där det blev tillgängligt för två år sedan.

Ett hundratal har fått implantatet

Än så länge har ett hundratal kvinnor i Sverige fått implantatet. För att sätta in och ta ut det på rätt sätt krävs träning och många gynekologer har ännu inte hunnit få utbildning. Staven kan avlägsnas i förtid, om man vill kunna bli gravid igen.

Implantatet bör inte förväxlas med de p-stavar som sedan tidigare finns i Sverige. Dessa ser lite annorlunda ut, består delvis av silikon och innehåller levonorgestrel som inte är lika effektivt som etonogestrel. Dessutom måste sex stavar sättas in samtidigt i stället för bara en, och de kan vara svåra att få ut när de ska avlägsnas. Av dessa orsaker har de aldrig blivit någon större succé.

Roland Johansson/TT