Vi äter mer kött – och mindre fisk

Matvanorna har inte påverkats av galna ko-sjukan

NYHETER

Den ökande tveksamheten mot kött märks inte i fiskaffären.

Vi äter allt mer kött - och allt mindre fisk.

Den främsta orsaken är att svenskarna är för dåliga på att tillaga fisken.

Foto: BJÖRN WANHATALO
För dyrt med fisk Abborrfilé: 238 kronor per kilo. Gösfilé: 228 kr. Torsk: 168 kronor. Ingela Eriksson och Annie Altberg jobbar i anrika Elsa Hammarströms fiskaffär på Östgötagatan i Stockholm. "En del kunder klagar på att det är för dyrt och jag förstår dem", säger Ingela. Men den främsta orsaken till att svenskarna äter allt mindre fisk är inte priset, utan bristande kunskap om hur den tillagas.

Galna ko-sjukan, dioxinskandaler och djurplågeri på slakterier - efter de senaste årens larm har fler än statsminister Göran Persson börjat fundera över sin köttkonsumtion.

Det syns inte i försäljningsstatistiken.

Förra året åt varje svensk i genomsnitt 38 kilo kött - en ökning med drygt 40 procent sedan 1990, enligt Statistiska centralbyrån.

Under samma period minskade konsumtionen av fisk med 17 procent till 7,6 kilo per person och år.

Kött har blivit billigare

Siffrorna kan till stor del förklaras med att köttet blev billigare efter EU-inträdet 1995.

Fisken har däremot blivit dyrare, men det är inte någon avgörande förklaring till att försäljningen gått ner, enligt branschen.

– Fisk är en resurs med begränsad tillgång. Att konsumtionen minskar beror då snarare på fiskbrist, säger Roger Mattsson, ordförande för Sveriges fiskares producentorganisation.

– Någonstans går givetvis smärtgränsen för vad folk är beredda att betala, men vi är inte där än. Merparten av den fisk som plockas upp säljs.

Svenskarnas minskade fiskätande beror i stället främst på bristande kunskap i köket, enligt en SCB-undersökning från 1997.

De personer som äter fisk högst en gång i månaden fick svara på varför det inte sker oftare.

45 procent angav att de är för dåliga på att laga fisken eller saknar tradition att äta fisk. Det var nästan dubbelt så många som i en likadan undersökning 1995.

13 procent uppgav att de inte tycker om fisk.

Bara 3 procent ansåg att fisken är för dyr.

Fiskeriverket har på olika sätt försökt få svenskarna att äta mer fisk. Informationsblad i affärer, kokböcker och utbildning av storkökspersonal - inget har hjälpt.

Verkets generaldirektör Karl Olov Öster är bekymrad.

– Förr i världen åt familjerna fisk minst en eller två dagar i veckan. I dag är det inte så och det är ett problem, inte minst för folkhälsan.

Hur ska ni få svenskarna att äta mer fisk?

– Hade jag haft svaret på den frågan skulle jag öppna en konsultbyrå och tjäna pengar och inte vara statstjänsteman.

Hans Österman