Sverige drabbat av Harry Potter-feber

I natt släpptes nya boken

NYHETER

I dag släpps den tredje boken om den föräldralöse Harry Potter på svenska.

Redan vid midnatt började flera bokhandlare att sälja Harry Potter och fången från Azkaban. Den rekordstora förstaupplagan på 275 000 exemplar väntas ta slut mycket snabbt.

Böckerna om Harry Potter är den största barnbokssuccén genom tiderna.

Joanne K Rowlings nya bok om Harry Potter, Harry Potter och fången från Azkaban, släpptes på svenska i dag. I Storbritannien har boken sålt i nära 13 miljoner exemplar och i Tyskland i 10 miljoner. 275 000 böcker har tryckts upp på svenska. På bilden läser författarinnan ur boken när den släpptes i Storbritannien.

De första två böckerna sålde mer under förra året än vad Pippi Långstrump gjort på 55 år.

Författarinnan Joanne K Rowling har på bara några år gått från bidragsberoende till att vara Storbritanniens mest välbetalda kvinna.

I dag drabbas Sverige av svårartad Harry Potter-feber.

Äntligen får hundratusentals unga svenska läsare kasta sig över den tredje boken i serien om Harry Potter, den föräldralöse pojken som går i Hogwarths skola för trollkarlar och kämpar mot ondskan.

Redan nu kan Joanne K Rowling koras till tidernas mest framgångsrika barnboksförfattare. Hennes böcker har översatts till ett 40-tal språk och ges ut i cirka 100 länder. Den totala försäljningssiffran ligger på 80 miljoner böcker.

Levde på socialbidrag

- Historien om Harry är en klassisk saga om den föräldralöse pojken med egenskaper han inte har en aning om, säger Linda Altrov Berg på bokförlaget Tiden.

Och historien om författarinnan är nästan lika spännande. Efter ett kraschat äktenskap i Portugal återvände hon med sin nyfödda dotter till skotska Edinburgh, tvingades söka socialbidrag och bodde i en lägenhet full av möss.

Allting vände under en tågresa när hon fick idén om Harry Potter. Nu växer succén för varje ny bok och bokhandlarna förvandlas till rena krigsskådeplatserna när böckerna släpps.

Bok nummer tre har sålts i nästan 13 miljoner exemplar i Storbritannien. I Tyskland ligger försäljningen på 10 miljoner.

I Sverige är förstaupplagan på 275 000, något som ingen annan författare kommer ens i närheten av. Efterfrågan väntas bli mycket stor och förlaget kan snabbt trycka ytterligare 50 000 böcker om det behövs.

"Sista kapitlet inlåst i bankvalv"

Försäljningen väntas också få draghjälp av filmen Harry Potter och de Vises sten som kommer i slutet av november. En leksakstillverkare kommer att hårdlansera diverse Harry Potter-prylar och licensen till dataspel är såld.

Joanne K Rowling har sedan länge handlingen klar för samtliga sju böcker om Harry. Hon har redan skrivit slutet på den sista och arbetar just nu med att färdigställa nummer fem.

Böckerna omges av extrem sekretess. Inför varje utgivning är det bara ett par personer på förlaget som läst boken innan den går i tryck, och förläggaren låser in manuset i ett kassaskåp när han går hem.

Det sista avslutande kapitlet om den lille antihjälten med de runda glasögonen lär ligga inlåst i ett bankvalv, väl gömt för alla utom författarinnan själv.

Olle Castelius