I dag hade Hierta köpt upp TV 4 – och sålt stearinljus på nätet

NYHETER

Om Lars Johan Hierta levt i dag hade han startat TV 4 och kombinerat det med en kraftfull satsning på webben.

I tv-kanalen hade han oblygt sänt program om stearinljus och andra produkter som man sedan kunde e-handla på nätet.

Lars Johan Hierta var en renässansmänniska fast han levde på 1800-talet. Han gav ut böcker, startade Aftonbladet, bidrog med pengar till att grunda Dagens Nyheter, satt i riksdagen, kritiserade kungen och anlade fabriker för bland annat textil och stearinljus.

Inte bara industriman

Men Hiertas förtjänster som industriman och politiker diskuterades inte vid heldagsseminariet på Berns i Stockholm i går. Utan hans insatser som grundare, ägare och publicist i Sveriges första moderna dagstidning, Aftonbladet.

Frågan är vad Lars Johan Hierta gjort om han levt i dag. I grunden är det en omöjlig frågeställning eftersom var tid har sina genier, det är omöjligt att stoppa in dem i en tidsmaskin. Men ändå är frågan intressant eftersom den handlar om hur man gör om Hiertas bedrift. Påverkar snabbt, mest och bäst.

Hade gjort tv om gasljus

Ett destillat av diskussionen ser ut ungefär så här. Lars Johan Hierta hade antingen köpt eller grundat TV 4. Detta känslomedium hade han kombinerat med en kraftfull satsning på nätet.

Via nätet får inte bara vanliga människor för första gången tillgång till information som tidigare varit förunnat ett fåtal. Det är också en plats där debatten är jämställd. I en diskussionsgrupp är inte statsministern mer värd än någon annan. Det hade Lars Johan Hierta gillat.

På nätet hade han startat e-handel. Hierta hade inte varit främmande för att producera tv-program om gasljus, en annan av verksamheterna i hans vildvuxna imperium, för att öka försäljningen. Idealism och pengar kan vara en oslagbar kombination.

Feminist - trots kvinnoaffärerna

Den moderne Hierta hade givetvis kastat sig över vår tids stora orättvisor.

Som riksdagsman författade han 44 motioner om jämställdhet. I dag hade Lars Johan Hierta, trots de spektakulära kvinnoaffärerna, varit feminist.

Invandrarförorter, dåliga skolor, segregation är andra frågor som vår tids Hierta skulle ha drivit med emfas i sin tv-kanal och på webben.

Däremot är det inte säkert att han lagt ner lika mycket krut på att kritisera kungen. Dagens makt finns inte på slottet, den sitter på investmentbolag och pensionsfonder och kanske till och med i mediehus.

Gillade konkurrrens

Lars Johan Hierta var för konkurrens. Därför hade han med säkerhet ogillat dagens medieminister Marita Ulvskog. För att motverka maktkoncentration inom media vill hon införa någon form av "väldigt enkelt regelsystem" för vilka som ska få äga sådana företag.

Drev gäck med kungen

- Etableringsfriheten kan komma i konflikt med yttrandefriheten, meddelade medieministern i går.

Hierta hade gått i taket om någon sagt så till honom. Karl XIV Johans indragningsmakt begränsade etableringsfriheten.

Hierta drev gäck med kungen och hans regleringsfasoner, döpte om tidningen och fortsatte att komma ut. Givetvis vann han, ingen klarar i längden att förlöjligas. 1844 avskaffades indragningsmakten.

Hiertas efterträdare kommer också att vinna. I den globala byn med nollor och ettor går bara de gamla medierna att reglera. Och knappt ens de.