Microsoft helt utslaget på nätet

Företagets webbplatser nere i dag

Så här såg det ut i dag när man försökte nå Microsofts svenska webbplats.
NYHETER

Ännu på onsdagskvällen hade dataföretaget Microsoft världsomfattande serverproblem. Dessa uppstod tidigt på onsdagsmorgonen.

- Vi ser mycket allvarligt på problemet, säger Christofer Björkvall, informationschef för Microsoft i Sverige, till TT.

- Vi vet inte exakt var problemet ligger, men våra tekniker borta i USA arbetar för högtryck för att lösa det. Men just nu vet jag inte när det kan vara avhjälpt, sade Björkvall på onsdagskvällen.

Webbplatserna hanteras från USA och det är där problemen finns. Anledningen är ett internt fel på de så kallade DNS-servrarna. Dessa omvandlar namnet på en webbplats till siffror så att Internet-användaren lotsas rätt. De är ett slags adressböcker som håller reda på trafiken till Microsofts hemsidor.

Utslagen

Microsoft.se, den svenska hemsidan, är utslagen, liksom alla andra nationella webbplatser runt i världen. Uppgifterna om ifall Hotmail, MSN och MSNBC också ligger helt nere är oklara.

- Vissa DNS-servrar fungerar fortfarande. Jag har pratat med flera som använt dessa tjänster under onsdagen. Det beror på vilket land man sitter i och vilken Internetleverantör man har, uppger Björkvall.

Rykten spreds snabbt i den datoriserade världen, och under onsdagen gjorde de gällande att Microsoft råkat ut för någon form av intrång eller attack.

- Jag har pratat med våra tekniska experter i USA. Inget tyder på säkerhetsproblem eller att vi blivit utsatta för en attack, säger Björkvall.

Microsoft har dock tidigare utsatts för intrång från så kallade hackare. I oktober förra året avslöjades att en inkräktare under lång tid bland annat kommit över källkoder för programvara som var under utveckling.

Dementerar

Men också en talesman för Microsoft i Redmond utanför Seattle i USA dementerade på onsdagen uppgifterna om intrång.

- För närvarande har vi inga misstankar om att vi utsatts för sabotage. Vi har inte sett några tecken på att problemet beror på hackare. Tekniska problem följs nästan alltid av liknande rykten, sade talesmannen Mark Thomas till TT.

Handeln med Microsofts aktier stördes inte av problemet med servern, efter ett par timmars handel på onsdagen hade aktien ökat i värde.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM