Över 20 miljoner badade i Ganges

Indiska högtiden firas var tolfte år

Foto: AP
Tusentals nakna hinduiska heliga män köar för att ta det heliga badet där floderna Ganges, Yamuna och Saraswati flyter samman i Allahabad.
NYHETER

ALLAHABAD.

Stränderna vid floden Ganges i Indien fylldes på onsdagen av hinduer, sammanlagt omkring 20 miljoner människor, som deltog i de rituella bad i floden som ingår i högtiden Maha Kumbh Mela.

Foto: AP
Miljoner människor samlades vid Ganges stränder för att ta det rituella badet under Maha Kumbh Mela-högtiden, i syfte att rena sig från synder.

Högtiden firas vart tolfte år och nådde sin höjdpunkt på onsdagen, då ritualerna vid floden leddes av aktade heliga män i färgstarka dräkter.

För en del, som noviserna i Maha Nirvani-sekten, var det en initiationsrit att träda ned i vattnet vid "Sangam", den plats där Ganges flyter samman med Yamuna-floden och den mytiska Saraswati.

Omkring 20 000 människor åt gången kan bada på platsen och väntan blev lång för de flesta. För en del blev ansträngningen för stor, eller känslorna för överväldigande: ett par deltagare i 80-årsåldern avled, uppgav polisen i den närbelägna staden Allahabad.

- Bägge hade köat i timmar för att komma ned i floden, sade polisen, som trodde att det blivit för kallt för dem.

Onsdagen var en av fyra dagar under festivalen, då bad anses särskilt välgörande eftersom droppar av odödlighetens dryck ska finnas i floden. Dropparna av elixiret har enligt myten fallit under gudarnas strid mot demoner.

- Det känns som om alla mina problem sköljts bort när jag har badat i Ganges. Förra året drabbades min by hårt av torka och jag kom hit för att be om rikliga monsunregn och god skörd, berättar Rajat Singh, som vallfärdat från Rajastan.

- Det känns som om mina böner blivit besvarade.

TT-AFP