Krigföring via nätet ett allt större hot

”En ensam människa kan föra krig mot en hel stat”

NYHETER

Krigföring via internet blir ett allt större hot mot nationers säkerhet.

Genom attacker mot sajter hos militär, statliga myndigheter och elbolag kan ett helt land slås ut.

- I dag kan en ensam människa föra krig mot en hel stat, säger Bosse Norgren, polis och säkerhetschef på Defcom, som testar säkerheten hos storföretag på deras uppdrag.

Brottsligheten på nätet sker på olika nivåer.

De flesta hackare arbetar ensamma och är ute efter pengar. Men det finns också flera mer eller mindre organiserade grupper och proteströrelser som hackar sig in på stora företags och organisationers sidor med avsikt att sabotera.

Sprida falsk information

Informationsoperationer kan också användas som ett led i krig mellan stater. I första hand handlar det då om att ändra opinioner genom att sprida falsk och vilseledande information.

- Genom att till exempel ge sig på ett lands riksbank kan man få valutan att rasa och räntorna att chockhöjas, säger Bosse Norgren.

- Om man vill slå ut ett land går man i första hand på nyhetsbyråer, statliga myndigheter, militär och energiförsörjning.

Enligt Norgren finns det i dag flera länder i världen som har någon form av "sajberpatruller".

”Informationskrig mellan israeler och palestinier”

- Jag vet att Kina redan har genomfört flera större övningar. Och för bara några dagar sedan kom den senaste rapporten om informationskrig mellan israeler och palestinier.

I Sverige räknas all form av datahackning som brott som måste skötas av polisen, och därför kan inte den svenska militären skickas ut på nätet för att kriga tillbaka.

Sture Ericson, generaldirektör för Överstyrelsen för civil beredskap, menar att Sverige inte satsat tillräckligt stora resurser på IT-säkerheten.

”Attacker mot försvaret tystas ner”

- Det är mycket vanligt att försvaret och olika statliga myndigheter utsätts för den här typen av attacker. Men oftast tystas det ner, säger han.

- Vår ståndpunkt är att det här handlar om nationell säkerhet och att vi måste satsa mycket större resurser på att skydda oss.

Men snart kan även Sverige få sajbersoldater. Försvaret har i sin långsiktsplan lagt fram ett förslag om att utbilda IT-skyddsstyrkor.

Och även om Sverige har ett förhållandevis bra skydd i dag kan det komma att behövas, menar Bosse Norgren.

- På sätt och vis blir ett lands sårbarhet större ju mer industrialiserat och uppkopplat det är, säger han.

Andreas Alfredsson