Varning för livsfarlig halka

Här är de bästa tipsen mot det värsta vädret

Foto: ROLF PETTERSON
Plötsligt oväder ger flest olyckor Lite snö eller lite underkylt regn kan ställa till stora besvär för bilister. Sedan i måndags har mellan 20 och 30 avåkningar gjorts i Stockholmsområdet.
NYHETER

Här slår halkan till.

Aftonbladet varnar för de farligaste vägarna när det regnar eller snöar.

- Kör med ett "ägg" under gaspedalen och håll avståndet, säger Rune Pelli, trafikpolis i Stockholms län.

Plötsligt oväder med snö och underkylt regn är det värsta som finns för bilisterna. Vägarna blir glashala och förrädiska. Mest lurigt är det på broar och viadukter och på vägar genom öppna fält, där blåsten polerar vägbanan ishal.

Sedan i måndags har mellan 20 och 30 avåkningar inträffat inom Stockholmsområdet. Två personer har dödats, minst fem skadats svårt.

Köer och krockar

I tisdags inträffade mängder av småkrockar. Köerna blev långa på in- och utfarterna när snön började falla ymnigt och lägga sig över redan hala vägbanor. I går var det dags för nya krockar när snön ersattes av ett ihärdigt regnande med blöta vägbanor, som sedan frös till is.

Halkan tycks alltid komma som en chock för bilisterna. Men ändå är den "lätt" att förutse.

- Byts plusgraderna snabbt till minusgrader, eller tvärtom - ja, då är blixthalkan på gång, säger Rune Pelli.

Har det varit en kylig och stjärnklar natt är risken för halka överhängande. Värmeutstrålningen från marken är stor, och det bildas mycket kondens som lätt fryser till en isskorpa.

En hal hinna som inte syns

- Rimfrost skapar en mycket tunn och osynlig hinna på vägbanan, som gör att det blir otroligt halt. När man äntligen upptäcker det, är det oftast för sent.

På broar och viadukter gäller det att vara särskilt uppmärksam, liksom i sänkor där fukt och kyla gärna dröjer sig kvar. Överhuvudtaget ska man vara extra vaksam i närheten av vatten.

Den hittills milda vintern har gjort att många chansat och inte bytt till vinterdäck. Många av olycksbilarna hade fortfarande sommardäcken på, trots lagen om vinterdäck.

- Nu är det vinterväglag och då är det bara vinterdäck som gäller, säger Rune Pelli.

Kör extra försiktigt här:

Så klarar du vinterväglaget

Sven-Anders Eriksson