”Glassbröderna” fick nog av bankavgifter

”Gott-i-gott-gott”- tvillingarna i spetsen för upproret

NYHETER

- Dyrt dyrti dyrt dyrt!

Nu har företagarna fått nog av bankernas avgifter och gör uppror.

I spetsen går "Gott i gott"-tvillingarna Jeppsson i Borrby i Skåne.

Foto: Krister Hansson
En på bröderna Jeppsson från 2007 då de ledde ett uppror mot bankavgifterna för småföretagare.

Över 100 företagare på Österlen i Skåne har gått ihop i ett uppror mot den lokala Sparbanken.

Protestaktionen startade på Bröderna Jeppssons bilverkstad i Borrby. Där arbetar tvillingarna Tore och Torsten Jeppsson. Torstens son Stefan är vd. Tvillingarna är kända från reklamfilmerna där de säger "gott gotti gott gott".

När Sparbanken Syd skickade ut ett brev och berättade att det skulle kosta 40 kronor och en promille av det insatta beloppet när man lämnade pengar i bankboxen blev trion förbannad.

- Det är bara avgifter och avgifter. Banken tar betalt för minsta lilla grej de gör. Det är sjukt att man ska behöva betala för att sätta in pengar, säger Torsten Jeppsson.

Jeppssons verkstad och ett 100-tal andra företagare planerar nu att polisanmäla Sparbanken Syd. För stöld. Insättningsavgiften skulle ha börjat gälla i måndags, men ännu har banken inte vågat dra några pengar från kontona.

- Det är stöld. Räntan är dessutom i det närmaste obefintlig. Det är snart inte lönt att vara bankkund längre, säger Torsten Jeppsson.

Christian Bille är vd för Sparbanken Syd. Han tänker inte backa, avgiften ska införas trots upproret.

- Det är alltid tråkigt med protester. Men polisanmälan är fullständigt ogrundad. Vi är en av de sista i Sverige som inte tagit betalt för bankboxinsättningar.

Även på Gotland pågår ett bankuppror. Pengar i Sverige, ett dotterbolag till Riksbanken, har tagit över bankboxtömningen. Det betyder nya kostnader på 10 000 kronor om året för en mindre företagare. I tidningsannonser har af-färsidkarna efterlyst en billigare lösning.

Maths Nilsson