Hon föddes 17 veckor för tidigt

Läkarna trodde inte lilla Emma skulle klara sig

1 av 2 | Foto: TOMMY MARDELL
ETT MIRAKEL ATT HON ÖVERLEVDE Emma föddes efter bara 23 graviditetsveckor. Läkarna gav henne inte mycket hopp, berättar mamma Elisabeth Lestander. Men i dag har Emma hunnit bli tre år.
NYHETER

LULEÅ

Emma Lestander är ett litet mirakel.

Hon var bara 23 veckor när hon ville ut ur mammas mage. Läkarna gav henne inte mycket hopp.

Men hon överlevde. Liksom allt fler tidigt födda barn.

– Hon fick chansen, säger mamma Elisabeth, som tror att en sänkt abortgräns gör att fler tidigt födda får samma chans.

Gränsen är hårfin. Ett år innan dottern kom till världen födde Elisabeth en pojke i vecka 22.

– När Olle skrek till fick jag en chock. Jag hade aldrig trott något så litet kunde låta. Jag visste inte ens det skulle se ut som ett barn med små tår och allt, berättar Elisabeth som satt med honom i famnen en halvtimme innan han dog.

Direkttransport till Umeå

Knappt ett år senare var Emma på väg, också hon i vecka 22.

– På BB gav de mig värkdämpande medel och sa att det kanske kunde gå vägen om jag lyckades hålla henne kvar i magen till vecka 24, säger hon.

En dag gick en annan läkare jour. När han såg journalen beordrade han omedelbar transport till universitetssjukhuset i Umeå.

– Han trodde de kunde klara henne där, bara hon visade livstecken vid födseln...

I dag är Emma tre år. Ibland funderar Elisabeth på hur det skulle ha gått om Olle fått samma specialistvård som Emma.

Hon tror fler läkare skulle satsa på de allra minsta om man sänkte gränsen för när ett foster ska kallas barn. Statens medicinsk-etiska råd vill att Sverige sänker den gränsen från 28:e till 22:a havandeskapsveckan.

Och för att den tidigast möjliga överlevnaden inte ska kollidera med den sena aborten föreslår nu Socialstyrelsens rättsliga råd att även denna gräns sänks.

– Det är bra. Jag är absolut inte emot abort, men jag vet vad jag fått, säger hon och tittar på Emma som otåligt rullar runt i sjukhussängen.

Immunförsvaret dåligt utvecklat

Hon åkte på en urinvägsinfektion i förra veckan. Nu känner hon sig bättre och vill gå till lekrummet. Där finns bollhavet. Det vet hon.

Avdelning 44 på Sunderby sjukhus är van miljö. Som de flesta tidigt födda var Emmas immunförsvar inte tillräckligt utvecklat. Hon är väldigt känslig för infektioner.

– Det blir nog ett sjukhusbesök i månaden i alla fall, säger Elisabeth, som på grund av smittorisken varken låter Emma följa med på stan eller bjuder hem lika mycket folk som förut.

Emma går inte heller på dagis utan har en personlig assistent som passar henne när mamma jobbar.

Familjen har ändå haft oändlig tur. Att Emma överlevde är fantastiskt. Att skadorna inte blev värre är ett mirakel.

Olika syn på intensivvård

Enligt professor Gunnar Sedin på Akademiska sjukhuset i Uppsala har det skett en otroliga utveckling inom nyföddhetsvården.

– Hittills har vi klarat åtta födda i vecka 22 och någon enstaka i vecka 21, säger Gunnar Sedin.

Synen på intensivvård för nyfödda skiljer sig dock mellan olika sjukhus. Vissa försöker klara alla barn som kan tänkas överleva. Med maximalt antal handikappade som följd, påpekar kritikerna, som bara vill sätta in maximal intensivvård på barn som har god chans att överleva och bli friska.

En undersökning från Lund visar att vart fjärde barn som föds i vecka 23 och 24 och överlever, drabbas av någon typ av neurologisk skada.

Frågan är då inte om man kan sätta in behandling utan om man bör.

Caroline Hougner