Ny skandal i Schröders regering

Beskylls för terroristsympatier

NYHETER

BERLIN

Förbundskansler Gerhard Schröder beskylls för terroristsympatier.

I går angreps hans miljöminister för sina kopplingar till vänsterextremistiska grupper.

Inrikesministern Otto Schily kan vara näst i tur.

BAD OM URSÄKT Jürgen Trittin, Tysklands miljöminister, tvingades gå ut och förklara varför han sympatiserade med terrorister på 70-talet - inför förbundsdagen bad han om ursäkt.

Efter att det för tre veckor sedan blev det känt att nuvarande utrikesministern Joschka Fischer angrep polisen under demonstrationer på 70-talet, börjar den borgerliga oppositionen vädra blod.

I söndags fick miljöminister Jürgen Trittin frågan om det inte var på tiden att han tog avstånd från Röda arméfraktionens mord på advokaten Siegfried Buback 1977. Trittin var på den tiden medlem av ett marxist-leninistiskt parti, som hade stor förståelse för terroristernas agerande.

Det var Bubacks son som ställde frågan. Han fick svaret att Trittin inte såg någon anledning till det.

På kvällen refererade sonen till samtalet i ett direktsänt tv-program, och krävde att "terroristsympatisören" Trittin skulle avgå.

Schröder ringde

Förbundskansler Gerhard Schröder, som såg programmet, ringde till Jürgen Trittin.

I måndags bad Trittin om ursäkt. Och i går var han tvungen att förklara sig inför förbundsdagen. Nu är han alltså demokrat och terrormotståndare, precis som partikamraten Joschka Fischer.

Schily näste man

Nu väntar alla spänt på att det ska bli inrikesministerns tur att få sin röda historia granskad.

På 70-talet var den dåvarande advokaten Otto Schily så vänsterradikal att han blev fråntagen försvaret av en av de mest kända Baader-Meinhof-medlemmarna, eftersom polisen var övertygad om att han smugglat in brev och dokument till fängelset.

I dag är Schily inrikesminister och chef for tyska säkerhetspolisen.

Asbjørn Svarstad

ARTIKELN HANDLAR OM