Partiledarna: Rosengren skulle inte betalat ut pengarna

NYHETER

Partiledarnas förtroende för näringsminister Björn Rosengren sviktar rejält efter uppgifterna om miljonbonusen.

De anser att avtalet aldrig skulle ha ingåtts.

Än mindre borde departementet ha betalat ut pengarna när telefusionen sprack.

Gudrun Schyman, partiledare vänsterpartiet:

- Jag är oerhört förvånad. Nu vet inte jag hur diskussionerna har förts, men det politiska ansvaret kan Björn Rosengren inte komma ifrån. Det är verkligen upprörande att regeringen åsidosatt ett avtal som den själv träffat.

Har du förtroende för Björn Rosengren?

- När det kommer fram sådana här uppgifter blir jag oerhört betänksam.

Lars Leijonborg, partiledare, folkpartiet:

- Även om revisorernas rapport bara är ett utkast är detta allvarligt. Den är ju skriven av personer som har god inblick i vilka regler som gäller.

- Om inte Björn Rosen-gren har en mycket bra förklaring så ligger han illa till. Ställer sig de socialdemokratiska riksdagsrevisorerna bakom den nu föreslagna formuleringen blir hans parlamentariska sits mycket besvärlig.

Bo Lundgren, partiledare, moderaterna:

- Om uppgifterna stämmer är detta mycket allvarligt. Det skadar förtroendet för politiker och hanteringen av skattemedel.

- Hela hanteringen av telefusionen gör att Björn Rosengren rimligen bör överväga sin ställning. Mitt förtroende för honom är mycket sviktande, om jag uttrycker mig milt.

Lars Stjernkvist, partisekreterare, socialdemokraterna:

- Du förstår nog att jag inte kan uttala mig. Om uppgifterna stämmer så är det ändå en tröst i sammanhanget att de egna kontrollorganen och inte medierna upptäckt bristerna.

Alf Svensson, partiledare, kristdemokraterna:

- Det är klart att mitt förtroende för Björn Rosengren naggas i kanten, men samtidigt har han fått alldeles för många uppdrag som minister. Det är inte rimligt att han ska orka och hinna med allt, det må finnas superdepartement men inga supermänniskor.

- Jag förstår inte att regeringen ingår sådana bonusavtal. När två demokratiska regeringar ska göra upp borde sådana inte behövas.

Maud Olofsson, tillförordnad partiledare, centerpartiet:

- Hela Telia-Telenoraffären är mer än skandalartad, jag är inte överraskad att det dyker upp fler frågetecken.

- Stämmer uppgifterna kan det vara grund för Björn Rosengren att avgå. Det är frågan om så mycket pengar.

- Björn Rosengren är den minister som pratar mest och gör minst. Han blev fartblind redan som TCO-ordförande.

Lotta Nilsson Hedström, språkrör, miljöpartiet:

- Om riksdagens revisorer gör anmärkningen är den värd att ta på allvar. Det är mysko och häpnadsväckande om det stämmer att departementet betalat ut pengar utan att behöva det. Dessutom låter det överhuvudtaget märkligt att ingå sådana avtal.

Hans Österman