- Det är ett oerhört drag i antika föremål

Räkna med rusning när nya mässan öppnar i dag

1 av 5 | Foto: ROLF PETTERSON
SKÅL FÖR MÄSSANS PREMIÄR Berit Johansson från Hushagens sliperi i Alvesta finns på plats när antikmässan öppnar i Älsvjö i dag. Det här reseschatullet från sent 1800-tal är avsett för brännvinskaraff och snapsglas. Och priset - cirka 3 500 kronor.
NYHETER

Stop, snibbskålar, bägare, snapsglas, karaffer, tumlare, flaskor och buteljer är årets specialare.

Så skål och välkommen - i dag öppnar antikmässan.

En bra inkörsport för nybörjare som inte vill bli lurade i antikdjungeln.

- Förutom allt glas finns gott om gamla ting som smälter in fint i unga hem, säger Bo Knutsson, känd från tv:s "Antikrundan" och en av de 270 utställarna.

Nästan 40 000 besökare satte nytt antikmässerekord i fjol. Rubbet som visas är till salu. Men allt kostar inte skjortan. Eller brynjan, som man kanske ska säga på Stockholmsmässan i Älvsjö.

- Det är ett oerhört drag i antika föremål just nu och även om det jag säljer är dyrt så finns det alltid köpare, säger antikhandlare Lars Thunér, som visar mycket gustavianskt.

Gott om glas

Så vill du blanda dina Ikeaprylar med ett bord från 1780 är det bara att lägga upp 235 000 kronor.

Glasälskarna får nog mest. Massor av bra bruksglas, även sådana där underbara - dock spröda och dyra - orreforsare som man så gärna skulle vilja ha i finrummet.

Den som gillar lite nyare saker kan glädjas, exempelvis över skandinavisk efterkrigsdesign, "contemporary". Dansk teak och jakaranda, finsk björk, svenskt glas och keramik. 50-talets numera så populära bruksporslin finns det gott om.

Ingen skitsak

Min egen favorit är dock avdelningen för byggnadsvård, som rymmer massor av bra föremål och handfasta tips för dig som ömsint vill se om ditt kära gamla hus.

Kolla exempelvis in Kulturbyggarnas gamla timrade dass i full skala - ett litet underverk med grovtimmer, rödfärg, spåntak och allt. Unga grabbar med träkänsla i nävarna "

Lennart Arnstad