Förlust: 149 000 - varje timme

I går tvingades Icons vd Ulf Dahlsten avgå efter löftesbrott

1 av 3 | Foto: SVEN-OLOF ENGLUND
LOGISKT ATT AVGÅ Icons vd Ulf Dahlsten avgick i går - efter löftesbrott. - Jag har mått dåligt av kritiken, säger han.
NYHETER

Internetföretaget Icon Medialab förlorar 149 000 kronor - i timmen.

Vd:n Ulf Dahlsten tvingades i går avgå efter sina löftesbrott.

På några minuter utraderades en femtedel av företagets värde.

På trettonde våningen i Icons höghus vid Sergels torg i Stockholm sitter fallne vd:n Ulf Dahlsten, 54. Han är på gott humör och skrattar när han svarar på journalisternas frågor. Han ser inte ut som en bitter förlorare. Utan verkar i stället lättad över att slippa ansvaret för den blödande internetjätten.

– Det är med blandade känslor jag lämnar Icon. Vi tog ett snack i förrgår, jag och ordföranden Björn Nordstrand, det är en logisk konsekvens att jag måste sluta, säger han.

Direkt efter samtalet, som ägde rum hos Icons huvudägare IPG i New York, satte sig Ulf Dahlsten på flygplanet till Stockholm. Bredvid sig hade han Björn Nordstrand och sin efterträdare, holländaren Rens Buchwaldt. Bakgrunden till Ulf Dahlstens sorti är två löftesbrott.

Den 25 oktober och i början av november lovade han att Icon Medialab skulle gå med vinst under det fjärde kvartalet år 2000. Verklighet: i går presenterades en rörelseförlust på 139,1 miljoner. Till det ska läggas goodwillavskrivningar på omkring 190 miljoner kronor.

”Mått dåligt av kritiken”

Den 29 november lovade Ulf Dahlsten i en intervju att ingen ur personalen skulle behöva sägas upp från Icon. Verklighet: 100 personer har redan sagts upp. Fler varsel kan inte uteslutas.

Redan i mitten av december ville Ulf Dahlsten ta konsekvensen och avgå. Men ordföranden Björn Nordstrand övertalade honom att stanna kvar. Men i går gick det inte längre.

– Jag har mått dåligt av kritiken. Jag har inte velat vilseleda någon. Det har gått extremt fort under året och jag hade missat att kontoren i London och Köpenhamn inte hängde med i vår omställning.

Ulf Dahlsten har kvar sin månadslön från Icon på cirka 250 000 kronor i ett och ett halvt år. Om företaget lever så länge.

– Det är ingen sjunkande skuta jag lämnar. Jag tror stenhårt på det här företaget. Men jag är lättad över beslutet att avgå. Jag vill kunna stå för det jag gör och nu är mitt förtroendekapital i Icon förbrukat.

Sedan ger Ulf Dahlsten sin dotter Sara, som är med vid intervjun, en kram och svarar i den ständigt ringande mobiltelefonen.

– Hon är min biträdande presssekreterare. I kväll ska vi gå ut och äta en god middag. Med avstängda mobiltelefoner. I morgon bitti åker jag hem till Bryssel. Där tänker jag bo kvar. Jag kommer inte att behöva gå arbetslös.

”Vi var för tröga”

700 meter från Icons kontor sitter ordföranden Björn Nordstrand och nye tillförordnade vd Rens Buchwaldt i ett konferensrum på hotell Royal Viking. Deras miner är betydligt bistrare än Ulf Dahlstens.

– Vi ska försöka börja gå med vinst. Det har första prioritet. Men jag kan inte lova när det blir. Förhoppningsvis slipper aktieägarna att pumpa in mer pengar, säger tvåmetersmannen Rens Buchwaldt, som fram till i går var Icons finanschef.

Han har en tuff tid framför sig. Under oktober, november och december 2000 förlorade Icon 149 000 kronor i timmen, dygnet runt. Företaget har i dag 300 miljoner kronor i kontanter. Om inte något drastiskt sker kan pengarna ta slut i år.

Styrelseordföranden Björn Nordstrand tar sig för pannan och suckar. Han är rejält matt efter flygresan från New York.

– Det är fan att vi inte kan tjäna pengar. Det finns ju så många kreativa och duktiga människor i Icon. Marknaden ändrade sig fort förra året. Vi var för tröga, borde anpassat oss snabbare.

”Det är genant”

Många snackar om att Icon kommer att gå under?

– Jag kan begripa att folk snackar om det, med de siffror vi har nu. Men vi går inte åt helvete, vi ska snart visa marknaden resultat.

Men det är mycket som talar emot Icon. Många e-handelsbolag som var storkunder har gått i konkurs. Storföretagen söker sig till traditionella dataföretag, som WM-data och Tieto Enator.

– Visst märker vi en omsvängning, att kunderna frågar efter mer tekniska konsulter. Men vi klarar att matcha konkurrenterna, vi har anpassat oss.

Vad säger du till aktieägarna som har förlorat miljarder?

– Ja, det är jävligt ledsamt. Jag har själv torskat mycket pengar. Det är genant att vi inte levt upp till det vi har lovat.

Hur länge stannar du som ordförande?

– Åtminstone till bolagsstämman, sedan får vi se.

– Just nu är det jobbigt.

Ulf Dahlsten har länge varit stridbar. Under tiden som generaldirektör för Posten lade han ned hälften av kontoren.

Men de största rubrikerna fick han när Posten hyrde strippor till ett 50-årskalas.

Här är hans karriär fram till i går:

Maths Nilsson