Sveriges ambassadör i USA vädjar om stopp av avrättning

NYHETER

NEW YORK.

Sveriges USA-ambassadör Jan Eliasson vädjar till guvernören i Tennessee att inte avrätta den dödsdömde fången Philip Workman.

Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Sveriges USA-ambassadör Jan Eliasson vädjar i ett brev om att avrättningen av en dödsdömd fånge stoppas.

  "Europeiska Unionen kräver, med all respekt, att guvernören utnyttjar all den makt som ämbetet har för att förändra domen av Workman", skrev Jan Eliasson till guvernören Don Sundquist i Tennessee. Brevet undertecknades även av den belgiske ambassadören Alex Reyn och Gunter Burghardt som representerar EU-kommissionen.

  Philip Workman dömdes till döden för mord på en polisman i Memphis vid ett skottdrama efter ett rånförsök mot en restaurang 1981.

  Dödsdomen är dock kontroversiell, då ett huvudvittne som såg skottdramat senare erkänt att han begått mened. En av åklagarna i fallet har senare också påstått att rättegången mot Workman inte var rättvis.

  På fredagen avslog dock en straffkommitté i Tennessee en vädjan från Workman om att bli benådad från dödsdomen. Beslutet kom efter en dags intensiva förhandlingar inom den splittrade kommittén. Guvernören Sundquist kan fortfarande omvandla straffet till livstids fängelse.

  Jan Eliasson skrev brevet i egenskap som ambassadör för EU:s ordförandeland i USA.

  "EU uppskattar att delstaten Tennessee under 40 år genomförde ett verkligt moratorium mot avrättningar. Vi beklagar att detta moratorium avbröts med avrättningen av Robert Glen Coe i april förra året och att nu ytterligare en avrättning är planerad."

  Avrättningen av Workman, som genomförs med en giftinjektion, ska genomföras 31 januari.

Grim Berglund/TT ( )