”Kvinnorna är mycket farliga”

En är mördare, en pyroman - i går rymde de tillsammans

1 av 4 | Foto: KENT-OLOF NORDH
FIRADE SIG NER MED LAKAN Klockan 00.30 natten till i går väntade den 24-åriga pyromanen i en blå Volvo V 40 medan den 21-åriga mördaren firade sig ner från andra våningen på avdelning 68 på S:t Sigfrids rättspsykiatriska klinik i Växjö.
NYHETER

De två unga kvinnor, en 21-årig mördare och en 24-årig pyroman, som i går rymde från S:t Sigfrids sjukhus är fortfarande på fri fot. Men spaningen kan stå inför ett genombrott.

– Om den information vi fått stämmer så är det mycket heta uppgifter som kan förändra saker och ting väldigt snabbt, säger Roland Petterson, vakthavande befäl vid Växjöpolisen till Aftonbladets nätupplaga.

De senaste spåren efter kvinnorna slutar i Stockholm, där en av flyktbilarna, en Volvo V40, har påträffats på en adress i Västberga, skriver nättidningen 24timmar.

Under natten till lördag pågick jakten på de två rymlingarna. Polisen har utfärdat rikslarm.

- Vi har bedömt att de har en hög farlighet, säger Bengt Jarl, verksamhetschef på S:t Sigfrid.

Klockan 00.30 natten till i går hjälpte 24-åringen sin kamrat att rymma från avdelning 68 på S:t Sigfrids rättspsykiatriska klinik i Växjö.

24-åringen, som satt på samma avdelning, var då redan efterlyst sedan hon inte återkommit efter en permission. I en blå Volvo V40 återvände hon till sjukhuset. Under tiden hade 21-åringen med hjälp av ett verktyg dyrkat upp fönstret till sitt rum.

21-åringen knöt ihop sina sängkläder, firade sig ned från andra våningen och kastade sig in i bilen.

- En klassisk metod. Det är sorgligt men sant, säger Bengt Jarl.

Krossade skallen på sin mormor

Sedan försvann väninnorna med en rivstart. Mitt framför ögonen på personalen.

Båda patienterna bedöms som farliga, i synnerhet 21-åringen. Hon är dömd för att ha mördat sin mormor i Göteborg den 13 januari 1999.

Hon högg den äldre kvinnan flera gånger med en kökskniv och krossade sedan skallen på henne med en glasskål.

Rättsläkarna har gett henne diagnosen personlighetsstörning av borderlinekaraktär.

24-åringen dömdes 1999 vid Huddinge tingsrätt för att bland annat ha dödshotat flera personer, misshandlat en polisman och tänt eld på sin häktescell.

- Du kommer att önska att få dö. Det kommer att kosta dig dina barn, hotade hon en kvinna.

Flera brott riktades mot hennes pojkvän, som till slut anmälde henne.

- Jag orkar inte längre. Hon kommer hem till mig och hoppar in genom fönstret. Hon säger att hon ska bränna ned mitt hus och anmäla mig för våldtäkt, sa pojkvännen till polisen.

Brände upp pojkvännens bil

Den 17 oktober 1999 brände 24-åringen upp pojkvännens bil utanför hans villa i Stockholm.

Medan den vettskrämde mannen ringde polisen stod hon kvar och sjöng "hela bilen står i lågor". Poliserna som grep 24-åringen rapporterade att hon "skrattade, skrek och var euforisk". I tingsrätten berättade hon om sin manodepressivitet och cellskräck:

- Jag tål inte att sitta inlåst.

Polisen har nu utfärdat ett rikslarm efter rymlingarna, som har kontakter i Göteborg, Stockholm, Malmö och Kalmar.

Ännu sent i natt pågick polisjakten. Den sista iakttagelsen av dem är klockan 01.26 natten till i går på en Q8-mack i Värnamo. En blå Volvo V 40 smet från tankningen utan att betala.

- Det var en kvinna som körde, har ett vittne berättat.

Avdelning 68 på S:t Sigfrid är en "lättare" avdelning. Här finns inga fönstergaller och inte lika mycket lås och pansarglas som på andra avdelningar.

"Det var en felbedömning"

- Vi hade bedömt att de här patienterna skulle klara en relativt låg säkerhetsnivå, säger Bengt Jarl.

- Det var naturligtvis en felbedömning. Men att 24-åringen avvek slog oss med häpnad. Hon skulle precis flytta vidare mot öppnare vårdformer.

Polisen har ännu inte kunnat gripa de två kvinnorna.

– Vi har vissa tips som vi bearbetar som kan leda till ett genombrott. Uppgifter som vi bedömer som trovärdiga. Visar det sig att de stämmer kan situationen förändras snabbt, säger Roland Petterson.

Andreas Harne, Annika Sohlander