”Spår efter sprängning är bara en rostskydds-behandling”

NYHETER

HAMBURG. De påstådda bevisen på en sprängning ombord på Estonia har visat sig vara spår efter en helt vanlig rostskyddsbehandling.

Jutta Rabe.

Den slutsatsen har det tyska Bundesamt für Materialprüfung, BAM, kommit fram till efter att ha granskat de metallbitar som bärgades vid Gregg Bemis och filmaren Jutta Rabes expedition till Estonia i somras.

Tre undersökningar, två i Tyskland och en i USA, har tidigare nära på bekräftat bombteorin. Men metallurgerna på BAM har dragit helt andra slutsatser.

Digert material på 113 sidor

Enligt BAM:s experter beror istället förändringarna i metallen på den rostskyddsbehandling skeppet utsatts för.

BAM, som gjort undersökningen för tidskriften Der Spiegels räkning, presenterar ett digert material på 113 sidor. Spiegelkoncernen, som var med och bekostade Gregg Bemis och Jutta Rabes dykningar, var tveksam till de tre tidigare undersökningarna och beslöt att göra en egen.

Spåren i metallen, som enligt de andra undersökningarna pekade mot en explosion, ges nu en helt naturlig förklaring. BAM slår fast att spåren i metallen uppstått när skrovet rostskyddsbehandlades på varvet. Skrovet blästrades med stålkulor som lämnade de mystiska spåren i skeppsplåten.

Dessutom konstaterar Der Spiegel att det beryktade hålet under vattenlinjen bara är en stor skugga under en list. För Jutta Rabe är det inga goda nyheter. Hennes kommande film "Attentatet på Estonia" har redan fått slagsida.

Fotnot: Nästa vecka kan hela utredningen läsas på nätet; www.spiegel.de/estonia

Anna Maria Lanz-Ihlau

ARTIKELN HANDLAR OM