Jordskalvet krävde tusentals liv

400 barn kan ha begravts när en skolbyggnad rasade samman

NYHETER

Förödelsen i det jordbävningsdrabbade området är total.

Transportministern i delstaten Gujarat uppskattade under lördagen antalet döda till 15 000 uppger AP.

Sjukhus och skolor har förvandlats till ruinhögar och livrädda männsikor tvingas sova utomhus i rädsla för eventuella efterskalv.

Dödssiffran förväntas stiga ytterligare.

Foto: Foto: AP/ Sherwin Crasto
Arbetet med att rädda överlevande fortsätter i staden Ahmedabad, en av de städer som drabbades värst av jordbävningen. Myndigheter uppger att minst 15 000 människor kan ha omkommit i katastrofen.

Omkring 15 000 dödsoffer kan ha krävts i det värsta jordskalv som drabbat Indien på 50 år.

Förbindelserna med Bhuj var länge brutna. Det finns risk för att betydligt fler har dött där enligt PTI.

En indisk tv-kanal som citeras av AFP rapporterade tidigare i dag att 11 000 kan ha omkommit.

Senare under lördagen steg dödssiffrorna ytterligare sdå transportministern i Gujarat uppgav tidigare under lördagen att antalet döda kan uppskattas till 13 000.

I delstaten Gujarats huvudstad Ahmedabad angav polisen det officiella dödstalet till 2 305.

- Men det är bara ett tal för de döda som har identifierats, sade en polistalesman.

Gujarat har 42 miljoner invånare, varav 3,6 miljoner i Ahmedabad.

400 barn under rasad skolbyggnad

Bland de tusentals offren i den värst drabbade staden, Bhuj, befarades finnas närmare 400 barn som begravts tillsammans med sina lärare under den raserade skolbyggnaden.

Vart tionde hus i Bhuj rapporteras ha störtat samman. Andra hus har farliga sprickor och kan rasa vid eventuella efterskalv. På lördagen hade ditintills 188 mindre efterskalv registerats.

I Ahmedabad fortsatte grävandet i strålkastarljus under natten.

- Vi inriktar oss först och främst på de flervåningsbyggnader som har rasat och där många fortfarande tros vara instängda, sade stadens högste tjänsteman, K Srinivasan.

Bachao lik en ruinhög

Förödelsen är stor i olika delar av området. Staden Bachao i västra Indien, tio mil från jordbävningens epicentrum, liknar närmast en ruinhög, uppger AFP. Nästa alla Bachaos 10 000 hus har förvandlats till en massa av metall och betongklumpar.

– Vi kunde nästan se jordbävningen komma . Huset rasade det ena efter det andra som i en våg, sade Rajjak Ali som bor i staden.

– Det hände otroligt snabbt . Inom några minuter var allt bara platt, sade han.

Tjänstemän i staden sade att de inte har någon som helst aning om hur många som kan ha dött. Det enda man vet är att tusentals människor är borta.

Flera efterskalv har inträffat, en del av ganska hög intensitet. Det ökade ytterligare skräcken hos invånarna som tvingas sova utomhus.

Ett litet sjukhus med 20 bäddar och fyllt med patienter och vårdpersonal raserades totalt i skalvet och dödade troligen alla i byggnaden.

Oljeutsläpp

Det kraftfulla jordskalvet kan ha orsakat ett oljeutsläpp kring delstaten Gujarats största hamn, Kandla, vilket kan leda till omfattande miljöproblem, skriver tidningen Hindustan Times.

Tidningen citerade regeringskällor, som uppgav att oljeutsläppet var omfattande, men att de inte visste om det kom från tankfartyg eller från underjordiska oljecisterner som används

för magasinering av olja.

- Om de underjordiska oljecisternerna har rämnat och olja läcker ut i havet, då ställs vi inför stora ekologiska problem, sade en anonym chefstjänsteman.

Hamnen Kandla i Gujarat är den livligast trafikerade i Indien och är huvudhamnen för oljeimport.

Den indiska kustbevakningen har sänt ut två patrullbåtar för att undersöka oljeutsläppet och den indiska flottan har skickat dit två fartyg för assistans.

Tiotals döda i Pakistan

Grannlandet Pakistan har också drabbats av jordbävningen. Femton personer har omkommit och hundratals skadats rapporterade dagstidningen Dawn. De döda har hittats i provinsen Sindh i södra Pakistan som gränsar till staden Gujarat i Indien , där epicentrum låg.

Pakistans militäre härskare Pervez Musharraf sände ett kondeleansbudskap till Indiens premiärminister Atal Behari Valpayee, trots den spänning som konflikten om delstaten Kashmir skapat mellan länderna.

– Pakistans regering och folk delar de drabbades sorg, säger general Musharraf.

Annika Sohlander, TT