Tre svenskor saknas efter jordbävningen

Dottern: Senaste gången vi hade kontakt med mamma var i onsdags

1 av 2 | Foto: AP
Raserade hus i staden Bhuj som drabbades svårt av jordbävningen. Enligt uppgift till Aftonbladets nättidning befann sig tre svenska kvinnor i staden när skalvet inträffade. De har ännu inte hörts av.
NYHETER

På lördagskvällen var det fortfarande oklart vad som hänt de tre svenska kvinnor och en norska, bland annat en lektor vid en skola i Stockholm, som saknas efter den katastrofala jordbävningen i Indien.

Kvinnorna befann sig enligt anhöriga i staden Bhuj i torsdags kväll, bara några mil från jordbävningens centrum.

Chefen för den institution lektorn arbetar vid bekräftar för Aftonbladets nättidning att läraren och hennes ressällskap inte hörts av sedan den kraftiga jordbävningen drabbade Indien natten mot fredag.

Även UD bekräftar att man inte lyckats få kontakt med de fyra kvinnorna som sannolikt befinner sig i centrum av det jordbävningsdrabbade området.

- Vi vet inte säkert att kvinnorna verkligen befann sig i Bhuj. Vi försöker få fram information men vi har inte lyckats lokalisera dem, säger Lisette Lindahl vid UD:s presstjänst.

En av de fyra saknade kvinnornas dotter är mycket orolig för sin mor:

- Senaste gången vi hade kontakt med mamma var i onsdags. Då hade hon kommit till hotellet i Bhuj. Enligt resplanen skulle de åka vidare i fredags, men vi har inte hört någonting, säger dottern till Aftonbladets nättidning.

Kvinnorna reste från Sverige för två veckor sedan. Enligt resplanen ska man lämna Indien på tisdag nästa vecka. Resan arrangeras av en mindre resebyrå och leds av lektorn, som genomfört en mängd liknande resor till samma område tidigare.

Staden Bhuj svårt drabbad

Enligt ambassaden i New Delhi har staden Bhuj drabbats av svåra skador. Hundratals hus har kollapsat och ingen vet hur många som begravts under rasmassorna. Man har mycket svårt att få kontakt med området eftersom varken telefoner eller andra kommunikationer fungerar.

Enligt UD kommer man inte att kalla in extra personal för att försöka lokalisera de fyra svenskorna.

- I nuläget finns inga sådana planer. Vi har ingen personal på plats, säger Lisette Lindahl.

Inte heller svenska Räddningsverket planerar i dagsläget några insatser.

Jordbävningen som drabbade Indien natten mot fredag är den kraftigaste landet upplevt på över 50 år. Den uppmättes till 7,9 på Richterskalan

Caroline Olsson

ARTIKELN HANDLAR OM