Planer på toppmöte i Stockholm mellan Arafat och Barak

Foto: AP
SVERIGE BERETT ATT STÄLLA UPP Israels premiärminister Ehud Barak och den palestinske ledaren Yassir Arafa kan använda Stockholms som mötesplats nästa vecka för sina fredssamtal.
NYHETER

Enligt en palestinsk källa ska PLO-ledaren Yasser Arafat och Israels premiärminister Ehud Barak träffas i Stockholm nästa vecka.

- Det finns inga beslut fattade, men statsministern har haft upprepade kontakter med båda parter. Om de önskar ha ett möte i Stockholm så kommer vi att stå till tjänst, säger regeringens informationschef Jan Ström till TT.

Den palestinske ledaren Yasser Arafat och Israels premiärminister Ehud Barak kommer att träffas i Stockholm i nästa vecka i ännu ett försök att föra fredssamtalen framåt, sade en palestinsk källa till nyhetsbyrån Reuters i Jerusalem på lördagen.

”Träffas på tisdag eller onsdag”

- De båda ledarna träffas på tisdag eller onsdag i Stockholm under överinseende av Europeiska unionen och Förenta nationerna. De gör ett försök att i sista minuten enas om kvarvarande frågor före det israeliska valet, sade tjänstemannen vid den palestinska myndigheten.

Förhandlingarna i Taba i Egypten, som beräknas avslutas på söndagen, har koncentrerats kring nyckelfrågorna i de långa konflikten: gränsdragningar, flyktingars återvändande, Jerusalems ställning och de judiska bosättningarna.

Båda sidor har hittills talat om framsteg i förhandlingarna, men hoppet om att nå fram till ett slutligt fredsavtal före det israeliska premiärministervalet den 6 februari har inte varit stort.

Inga beslut fattade

Flera källor i statsrådsberedningen säger till TT att det inte finns några beslut fattade om ett israelisk-palestinskt toppmöte i Stockholm i veckan som kommer. Men Sverige är berett att ställa upp om parterna vill komma hit.

- Det finns inga beslut fattade, men statsministern har haft upprepade kontakter med båda parter. Om de önskar ha ett möte i Stockholm så kommer vi att stå till tjänst, säger regeringens informationschef Jan Ström till TT.

I början av veckan finns också FN:s generalsekreterare Kofi Annan i Stockholm med anledning av den internationella intoleranskonferensen som inleds på måndag. Det kan vara ett faktum som talar för att välja Stockholm som plats för ett eventuellt toppmöte.

-Det förekommer rykten, men inget är bestämt om möte i Stockholm i nästa vecka, sade statsminister Göran Persson till TT utanför synagogan i Stockholm, där statsministern skulle delta i judiska församlingens minnesafton för förintelsens offer.

TT ( )