Han vägrar svara på alla frågor angående morden

NYHETER

Harold Frederick Shipman föddes i en arbetarfamilj i Nottingham den 14 januari 1946.

Fred, som han kallades, bestämde sig för att bli läkare när hans mor Vera dog i lungcancer vid 43 års ålder.

Han studerade medicin vid universitetet i Leeds. Där träffade han också sin blivande fru, Primrose, de har fyra vuxna barn.

1974 blev han allmänläkare på en praktik i Todmorden. Det anses nu klarlagt att han redan här inledde sin 25 år långa mordorgie.

Skrev ut falska recept till sig själv

När Shipman började få blackouts upptäckte hans kollegor att han var beroende av den morfinliknande drogen petidin. Han hade skrivit falska recept till sig själv. Shipman fick höga böter och sparken. Han lämnade Todmorden och lade in sig på ett rehabiliteringscenter i York.

1977 dök han upp i Hyde som entusiastisk och ambitiös allmänläkare på en stor praktik. Efter att ha kommit osams med läkarkollegorna öppnade han eget, med hustrun som receptionist.

Hade runt 3 000 patienter

Han blev snabbt populär och fick många patienter, drygt 3 000 totalt.

Den 7 september 1998 sprack massmördarens fasad. Han åtalades för mordet på Kathleen Grundy, det enda av alla hans mordfall som tycks bundet till pengar.

Därefter avslöjades det ena mordet efter det andra. Shipman dömdes i januari 1999 till 15 livstidsstraff för 15 mord.

I dag är siffran runt 300. Många släktingar till plötsligt avlidna människor i området runt Manchester svävar fortfarande i ovisshet om deras kära fallit offer för Doktor Död eller inte. De flesta kommer heller aldrig att få svar. Shipman kan inte straffas hårdare och det mesta tyder på att det inte blir några fler rättegångar.

Försöker knäcka utredarna

Harold "Fred" Shipman har gäckat polisens utredare från första stund. Han hånar dem och försöker knäcka dem med sitt "överlägsna intellekt". Han svarar inte på några frågor som har med morden att göra.

Peter Wennman